Ga naar hoofdinhoud

Vincent

Voor degenen die team Aandrijftechniek niet kennen, mijn directe collega heet Vincent. Ik kan met hem goed sparren, grappen uithalen, serieuze meetings hebben en op zijn tijd een biertje pakken. Maar ik ga het niet over hem hebben, sorry Vincent. Er is namelijk een andere Vincent, of beter gezegd, was. We kennen allemaal Vincent van Gogh, een oude meester die op geheel eigen wijze de Nederlandse schilderkunst op de kaart heeft gezet en internationaal geroemd wordt. Prachtige landschappen en stillevens, waarvan de nodige met veel kleuren en mooie lichtval zijn geschilderd. Don McLean schreef zelfs een prachtige song over hem. Iedereen kent wel de tekst die begint met ‘Starry, starry night. Paint your palette blue and gray.’

Blog Aandrijftechniek schilderij Paul Quaedvlieg

Nu vind ik dat zelf ook heerlijk. Je palet volgooien met kleuren en mengen. Daarna heerlijk iets artistieks maken met acrylverf of iets moois neerzetten met olieverf. Begin januari ben ik begonnen met een schilderij geïnspireerd op Van Goghs ‘Gezicht op Saintes-Maries-de-la-Mer’. Elke keer als ik naar dit schilderij kijk, zie ik pas wat voor een kunstenaar Van Gogh was. Hij maakte zelf zijn kleuren van olie en pigmenten. Ik knijp gewoon in een tube verf. Hij schetste en verfde in de buitenlucht, terwijl ik een foto op mijn smartphone als voorbeeld heb. En elke penseelstreek van Vincent lijkt doelbewust daar te zijn neergezet, terwijl ik lukraak maar wat doe. Maar het is gewoon heerlijk ontspannend. Prachtig dat schilderen en ik zou er nog veel meer woorden aan kunnen wijden. Echter wat heeft dat nu allemaal met Aandrijftechniek te maken?

Nou, in dit geval veel. ASML, het paradepaard van de Nederlandse industrie, gebruikt haar micro-precisietechnologie om de schilderijen van Van Gogh te monitoren. Het is de combinatie van mechatronica, optica, sensoren en software die ervoor zorgt dat er een nauwkeurige detectie en analyse van de oude meesters gemaakt kan worden. De gegevens die daaruit komen helpt het Van Gogh museum om ervoor te zorgen dat de schilderijen, die blootstaan aan licht, trillingen, wisselende temperaturen en vochtigheid, ook voor toekomstige generaties mooi blijven. Lees het artikel in deze uitgave maar over dit prachtige initiatief van ASML.

Een tweede link tussen kunst en aandrijftechniek is dat in mijn ogen engineers ook een soort kunstenaars zijn. Elke keer bedenken ze iets nieuws met de mogelijkheden van de techniek die er tegenwoordig zijn. Een nieuw transportsysteem gebaseerd op magnetische levitatietechnologie, een verdubbeling van de accucapaciteit bij elektrische trucks of een prachtige ‘must have’ elektrische brommer? Allemaal bedacht, vormgegeven en gemaakt door engineers. Hoe ze dat doen? Lees deze uitgave van Aandrijftechniek maar. Ik hoop hiermee voldoende inspiratie te bieden voor nog meer technische kunstwerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven