Ga naar hoofdinhoud

Hydraulica

Onlangs ben ik verhuisd. Eén van de geneugten van verhuizen is dat je gaat kijken wat je allemaal bewaart en wat eigenlijk allemaal weg kan. Voor het verhuizen hadden we al een selectie gemaakt wat meteen weg kon. Maar ook nu, vier maanden na onze verhuizing, gaan we selectief door dozen heen die de verhuizing wél overleefd hebben. Zo ook een doos met mijn oude technische schoolboeken, met daarin niet alleen boeken maar ook door de MTS-opleiding zelf samengestelde dictaten.

Zo ook het dictaat ‘HYDRAULICA’. Op een typemachine gemaakt, met gekopieerde tekeningen en daarna enkelzijdig door een stencilmachine afgedrukt. Daar ben ik eens even in gaan bladeren. Hydrauliek staat momenteel op mijn netvlies. Blader maar eens door deze editie van Aandrijftechniek. Er staat genoeg in over hydrauliek en hydraulische aandrijvingen. Dat niet alleen, er staan ook artikelen in over elektrificatie en de vervanging van hydrauliek door elektrisch. Daar kunnen we niet omheen, dat gebeurt voor sommige toepassingen en is een voldongen feit.

Toch zijn er nog heel veel toepassingen waarin hydrauliek de enige aandrijving is (en voorlopig ook nog blijft). Daar waar grote lineaire krachten moeten worden uitgeoefend of bij toepassingen in ruwe omgevingen, zoals bijvoorbeeld zeewater of extreem hoge temperaturen, is hydrauliek nog steeds favoriet. Een groter probleem is om nieuwe technici te vinden die zich in de hydrauliek willen specialiseren, of alleen maar willen verdiepen.

Zo was ik eind januari bij de ALV van de Vereniging Platform Hydrauliek (VPH) in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Een prachtige locatie waar mensen met een technisch hart graag komen. De VPH is een mooie club mensen waar figuurlijk de hydrauliekolie door de aderen stroomt. De bijeenkomsten en symposia worden georganiseerd vanuit het oogpunt van kennisuitwisseling. Het was echter jammer dat op zo’n ALV maar een man of 35 aanwezig waren, terwijl er bijna 140 leden zijn. Het zou goed zijn als er nog meer leden bijkwamen. Vooral jonge mensen, maar ook bijvoorbeeld leraren van technische opleidingen, die zo ook hun kennis en netwerk kunnen verbreden. Dat netwerken gebeurt trouwens vaak onder het genot van een hapje en drankje.

Mocht de kennis van hydrauliek in de toekomst opdrogen, dan heeft Nederland een groot probleem. Dat beseffen veel mensen niet (politiek!). Dan werken veel bruggen, sluizen, stuwen of zware machines niet meer, of hebben vaker last van storingen. Het kan ook zo zijn dat onze Nationale trots de Oosterscheldekering ineens niet meer werkt. Dan staat Nederland stil of loopt vol met water. Iets om over na te denken. Mijn dictaat ‘Hydraulica’ mag dan wel uit 1984 komen, die basishydrauliek kan nog zomaar eens van pas komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven