Algemeen
Brekr passie
Brekr herdefinieert de brommer met een stoer no-nonsense design en een elektrische aandrijving (foto: Brekr)

Het mag duidelijk zijn: Brekr wil een nieuwe standaard neerzetten voor de elektrische bromfiets. De Achterhoekse startup timmert flink aan de weg met een bijzonder en stoer ontwerp waarvan er vanaf 2022 zo’n 1000 per jaar verkocht moeten worden. De brommer is niet alleen elektrisch, maar ook configureerbaar en heeft een zeer licht aluminium frame. De focus lag al vanaf het begin op de aandacht voor techniek en design.

Het 5-koppige team van Brekr, gevestigd in Doetinchem, is in 2018 gestart met de ontwikkeling van een nieuwe elektrische brom- en snorfiets. Vanaf het begin lag de focus op de aandacht voor techniek en design. Founder Niels Willems vertelt in de voormalige gevangenis De Kruisberg, waar meer innovatieve ondernemers een stek hebben gevonden, dat met Brekr een ‘nieuw archetype’ op de markt is gezet.

“Vroeg of laat gaan we met zijn allen elektrisch rijden en in zo’n transitiefase waarin we ons nu bevinden gaan er deuren open voor een nieuwe standaard. Zo is het ook met auto’s gegaan”, aldus Willems die na veel brainstormen, schetsen en testen met zijn team is gekomen tot een apart model.

Aluminium frame

“Er is eigenlijk geen enkel vervoermiddel dat erop lijkt”, zegt hij. “We hebben gekozen voor een aluminium frame in plaats van staal. Bij scooters is normaal een stalen buizenframe met plastic omhuld de norm. Wij kiezen voor zo licht mogelijk materiaal omdat iedere kilo van de actieradius af gaat. Het frame is tevens het design.”

Volgens de bouwers is het model al met al zo´n 20 kg lichter dan een gemiddelde brommer. Het nieuwe vervoermiddel heeft grote wielen en kent een laag zwaartepunt.

Uitneembare accu’s

Het model heeft ruimte voor twee uitneembare accu’s. Elke accu heeft een capaciteit van 2,0 kWh waarmee 50 tot 80 km gehaald wordt. Voor iedere 80 kilometer is één oplaadbare accu nodig. “Deze weegt 10,8 kilo en is makkelijk met een connector los te maken. Met één accu is het mogelijk 50 kilometer te rijden met een snelheid van 45 kilometer per uur of 80 kilometer met een snelheid van 25 kilometer per uur”, legt Willems uit.

Volgens hem was bij het ontwikkelen van de capaciteit van de accu wel sprake van een dilemma. “Mensen willen ver rijden, maar tegelijkertijd een lichte accu. Die is namelijk uitneembaar zodat je ook je accu kunt opladen als je de brommer niet bij een stopcontact kunt parkeren of in de openbare ruimte staat. Dan is het goed om zo min mogelijk gewicht hebben. Je wilt ook een lichte brommer natuurlijk, maar die hoef je niet in zijn geheel op te tillen. Wij hebben hier een modus in gevonden denken we.”

Veel trekkracht

Voordeel van het nieuwe Achterhoekse vervoermiddel, is de ‘stevige trekkracht’ vinden de bedenkers. Willems: “We hebben de acceleratietijd nooit gemeten, maar het vermogen is gelijk bij de start beschikbaar. Normaal moet een motor eerst op toeren komen, maar dat is bij deze elektrische variant niet aan de orde. De acceleratie is gelijk enorm.”

Meer over de passie voor brommers, homologatie, de assemblage in Nederland en de ‘naked bike’ is te lezen in de komende digitale of printeditie van Aandrijftechniek. Dat is mogelijk vanaf 2 euro per maand.

2 reacties op “Innovatieve startup uit Nederland herdefinieert de brommer (video)

 1. Ruud Visser schreef:

  al een prijs bekend?

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven