Ga naar hoofdinhoud

Automatica 2022 toont vooral veel cobots en hoog innovatieniveau automatisering

Meer dan 28.000 geïnteresseerden bezochten Automatica 2022 (foto: Paul Quaedvlieg)

Wat is de toekomstige rol van automatisering en robotica in de industrie? Welke ontwikkelingen en technologieën zullen het werk van morgen vormgeven en wat zal het belang zijn van AI? Automatica, de vakbeurs voor automatisering die plaatsvond in München van 21 tot 24 juni 2022, bood zowel antwoorden op deze vragen als tal van trends en innovaties.

In totaal 574 exposanten uit 35 landen en meer dan 28.000 bezoekers uit ongeveer 75 landen namen deel aan Automatica 2022, de vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica. De top tien van exposerende landen na Duitsland waren Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Nederland, Canada, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het aandeel internationale bezoekers bedroeg ongeveer 38 procent, met een sterke deelname uit met name Oost-Europa.

28.000 bezoekers, 574 exposanten

Er was veel te zien tijdens het vier dagen durende event. Veel exposanten pakten groots uit: een drum performance waarbij de artiest naadloos samenwerkt met cobots, autonome robots die met kunstmatige intelligentie allerlei goederen volledig autonoom laden en vervoeren, meerassige robots, diverse innovatieve lasrobots, cobots die nieuwe records op hun naam mogen schrijven qua laadvermogen, een uitgebreid ondersteunend lezingenprogramma, … .

Toekomst automatisering en robotica

Dr. Reinhard Pfeiffer, algemeen directeur van Messe München, was zeer positief over de resultaten: “We hebben hier de toekomst van automatisering en robotica kunnen ervaren. Het innovatieniveau in deze branche is ongelofelijk, en ik ben uiteraard zeer verheugd dat talrijke exposanten opnieuw voor automatica hebben gekozen als platform om hun innovaties voor het eerst te presenteren. Dit is de beste voorwaarde voor Automatica om volgend jaar op haar succes verder te bouwen.”

De top tien van exposerende landen na Duitsland waren Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Nederland, Canada, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (foto: Paul Quaedvlieg)

Automatisering en robotica

Voor Frank Konrad, CEO van Hahn Automation en voorzitter van de VDMA Robotics + Automation Association, staat na afloop van het vierdaagse evenement één ding vast: “Automatica fungeert al jaren als de toonaangevende vakbeurs die een exclusief platform biedt voor het presenteren, herkennen en bevorderen van trends en innovaties in de industrie. De beurs trok veel hooggekwalificeerde prospects en klanten aan die op zoek waren naar een gelegenheid voor persoonlijk contact en open communicatie.”

Motor industrie in uitdagende tijden

Wilfried Eberhardt, Chief Marketing Officer bij Kuka, beaamt dit: “Automatisering, robotica en digitalisering zijn groeifactoren. Automatica is een belangrijke motor voor de industrie in deze uitdagende tijden. De beurs stond in het teken van het voeren van waardevolle discussies met een divers publiek.”

Tobias Rietzler, CEO & co-founder bij Robominds, vult aan: “Innovatieve oplossingen uit de robotica vinden hun weg naar geheel nieuwe industrieën en toepassingsgebieden. Dit maakt het nog belangrijker om Automatica te hebben als platform waar technologie, producten en toepassingen samenkomen om oplossingen te creëren. Na de vier jaar afwezigheid van de vakbeurs is er grote euforie bij Robominds: Tot nu toe hebben we meer leads kunnen genereren dan verwacht. We kijken nu al uit naar volgend jaar!”

Persoonlijke interactie

Persoonlijke interactie speelt ook na de coroncrisisonderbreking en een digitale automatiseringssprint een grote rol voor bedrijven, zo bevestigt Dr. Olaf Munkelt, Managing Director bij MVTec Software: “Je merkt dat mensen weer naar de beurs willen. Niet verwonderlijk, aangezien de virtuele wereld geen vervanging biedt voor een face-to-face uitwisseling.”

Ook David Reger, CEO en oprichter van Neura Robotics, benadrukt de voordelen van een in-person evenement: “Onze cognitieve robots hebben zintuigen zoals zien, horen, aanraken en denken, waardoor ze uniek zijn in de industrie. Deze mogelijkheden kunnen het best worden begrepen door ze live in actie te zien. Industrie-evenementen zoals Automatica zijn hiervoor een uitstekend platform. Zien is geloven. We zijn overweldigd door de positieve respons en de kwaliteit van de beursbezoekers.”

Neura Robotics ontwikkelt robots met cognitieve eigenschappen (foto: Paul Quaedvlieg)

Ondersteunend programma

Naast de beursevenementen was er opnieuw een uitgebreid ondersteunend programma met meer dan 150 keynotes, paneldiscussies, presentaties en live demonstraties. Patrick Schwarzkopf, CEO van de VDMA Robotics + Automation, benadrukt dat “Automatica ook dit jaar weer onomstotelijk haar themaleiderschap heeft bewezen als het gaat om de kwaliteit en diversiteit van het ondersteunende programma. Wat de deelnemers hier te zien krijgen is fantastisch.”

Dat gold ook voor de andere agendapunten, zoals de TestZone in de Future Robotics Hall, die voor het eerst werd gehouden, en – niet te vergeten – munich_i, waartoe de AI.Society met i_space, de Robothon en de munich_i Hightech-Summit behoren.

Première Munich_i Hightech-Summit

Munich_i Hightech-Summit vierde op 22 juni zijn in-person première, nadat hij vorig jaar vanwege de pandemie digitaal werd gehouden. Naast robotica stond ook het thema kunstmatige intelligentie centraal onder de noemer “intelligence empowering tomorrow”. Dr. Markus Söder, minister-president van Beieren, benadrukte het belang van deze technologieën bij de opening van de munich_i Hightech Summit: “Met dit platform voor AI en robotica zet Beieren de bakens uit voor de toekomst! Technologie verandert de wereld ten goede. Wij geloven in de mogelijkheden.”

De TS2-serie vierassige Scara-robots van Stäubli zijn modulair opgebouwd en voorzien van de eigen JCS aandrijftechniek (foto: Paul Quaedvlieg)

Automatica 2023

Automatica kan volgend jaar al weer van start gaan. De gelukkige reden: De vakbeurs wijzigt haar schema en zal in de toekomst gelijktijdig met Laser World of Photonics worden gehouden. De beurzen zullen voor het eerst samen plaatsvinden van 27 tot 30 juni 2023, en daarna om de twee jaar op hetzelfde tijdstip en onder één dak.

De digitale uitbreiding met meer dan 100 presentaties en de Automatica Daily over automatisering en robotica is beschikbaar op het Automatica YouTube-kanaal .

Meer innovaties op Automatica:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven