Ga naar hoofdinhoud

Automatica volgend jaar weer en gaat samen met Laser World of Photonics

Automatica en Laser World of Photonics zullen in de toekomst samen plaatsvinden (foto: Messe München)

Automatica, de vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica is volgend jaar weer van de partij. De beurs verandert haar ritme zodat het samen met Laser World of Photonics, vakbeurs voor fotonicacomponenten, -systemen en -toepassingen kan worden georganiseerd. Beide beurzen zullen voor het eerst gelijktijdig plaatsvinden in juni 2023 (27 tot 30) in München, gevolgd door een gelijktijdige herhaling onder één dak om de twee jaar.

Dr. Reinhard Pfeiffer, algemeen directeur van Messe München: “Zowel Laser als Automatica bestrijken een breed scala aan productiegerelateerde onderwerpen en bieden oplossingen voor alle sectoren. En ze hebben overlappingen die kunnen worden benut. Dit zal resulteren in een toegevoegde waarde voor exposanten en bezoekers van beide toonaangevende beurzen, waardoor hun aanwezigheid en presentaties nog meer de moeite waard worden.”

Voordeel voor alle betrokkenen

Dit is een voor de hand liggende beslissing, aangezien het aanbod op Automatica en Laser World of Photonics elkaar perfect aanvullen: Lasers voor lassen, snijden, markeren en detecteren zijn onmisbaar geworden in sterk geautomatiseerde productielijnen. En wat zou robotica zijn zonder optische en lasergebaseerde machinevisie? Tegelijkertijd kunnen de economische voordelen van veel lasertoepassingen alleen worden benut in combinatie met robots.

Dit resulteert in een win-win situatie voor beide beurzen: een groter bereik, verbeterde kostenefficiëntie voor zowel exposanten als bezoekers, en verhoogde aandacht en aantrekkingskracht voor twee populaire, gelijktijdig georganiseerde beurzen gericht op toekomstgerichte trendtechnologie.

Groot enthousiasme onder exposanten

Frank Konrad, bestuursvoorzitter bij VDMA Robotics + Automation Association en voorzitter van de adviesraad van Automatica: “Dit unieke concept zal de Automatica extra aantrekkingskracht geven omdat de synergieën voor de hand liggen. Een grote meerderheid van de leden van de Adviesraad van Automatica was voor deze beslissing en de hele sector heeft zijn deelname in 2023 al bevestigd.”

En onder de exposanten van Laser World of Photonics ziet het er niet anders uit. Ook Dr. Wilhelm Kaenders, voorzitter van de exposantenadviesraad en lid van de raad van bestuur bij Toptica Photonics AG, ziet de voordelen.

“Een co-locatie met Automatica is een perfecte aanvulling op Laser. Automatiseringscomponenten zoals robots, machine vision systemen en dergelijke zijn bijzonder belangrijk in de sector van lasersystemen voor productietechniek. Optische metrologie is een ander gebied waarop de oplossingen die op beide beurzen worden gepresenteerd, als tandwielen in elkaar grijpen. Dit zorgt voor een voordelige co-locatie en creëert een katalysator voor innovatie.”

Een uniek aanbod

De gelijktijdige evenementen zullen voor veel bezoekers bijzonder aantrekkelijk zijn omdat beide beurzen vergezeld zullen gaan van een uitstekend programma en boeiende presentaties. Met meer dan 6.000 deelnemers is het World of Photonics Congress een van de grootste conferenties voor de fotonica- en laserindustrie, waar alle nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie en wetenschap aan bod komen. De spraakmakende i_Summit vindt plaats in het kader van Automatica. Hier presenteren vooraanstaande robotica- en AI-deskundigen onderwerpen die de komende jaren de industrie, de gebruikers en de hele samenleving zullen domineren.

Automatica 2023

Wat de tijdslijn betreft, vereist de co-locatie van de twee beurzen een eenmalige uitzondering in de gebruikelijke tweejarige cyclus van Automatica, aangezien deze al in 2023 opnieuw zal worden gehouden. Patrick Schwarzkopf, directeur van de VDMA Robotics + Automation Association, beschouwt dit als een voordeel nadat de beurs in 2020 moest worden geannuleerd vanwege de pandemie.

“Dit werkt goed voor ons omdat er een grote behoefte is om te communiceren na vier lange jaren te hebben gewacht. Bovendien hebben we enorme vooruitgang gezien door technologische innovatie. Exposanten zullen dus ook in 2023 belangrijke nieuwigheden presenteren. En de behoefte aan robotica- en automatiseringsoplossingen is groter dan ooit.”

Ook interessant: Veel aandacht voor digitale transformatie op Automatica 2022

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven