Ga naar hoofdinhoud

Beckhoff introduceert modulair meerassig robotsysteem ATRO

Het nieuwe modulair meerassig robotsysteem ATRO werd geintroduceerd tijdens de Automatica in München (foto: Paul Quaedvlieg)

Met ATRO presenteert Beckhoff een nieuw concept voor roboticatoepassingen. Dit is een modulair systeem van waaruit voor elke toepassing uiterst flexibel de juiste robotkinematica in elkaar gezet kan worden. Een bijzondere technische feature is de interne doorvoer van data, stroom en vloeistoffen en/of perslucht. Dit is zo gerealiseerd dat alle assen eindeloos draaien. Het nieuwe concept werd geïntroduceerd tijdens de Automatica in München.

Met ATRO kunnen gebruikers bijna elk robotontwerp voor hun toepassing maken met de meegeleverde modules. Te beginnen met een eenvoudige 1-assige roterende indexeringstafeltoepassing, via deltakinematica tot meerassige seriële robots.

Beckhoff’s holistisch perspectief is cruciaal voor eenvoudige inbedrijfstelling en bediening, omdat alleen de directe integratie van het robotsysteem in pc-gebaseerde besturing een echt consistent geoptimaliseerde totaaloplossing voor de machine of het systeem mogelijk maakt. Dit vermindert het aantal benodigde controllers, zelfs met meerdere robots, tot één industriële pc.

Verschillende motormodules

Een ATRO-kinematica bestaat uit actieve gewrichten – de motormodules. De motormodules zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: rechte modules in I-vorm of schuine modules in L-vorm, die zijn ontworpen in vijf uitvoermaten. Elke motormodule vormt een compleet aandrijfsysteem voor één as van de robot.

beckhoff
Het robotsysteem ATRO bestaat uit verschillende te koppelen modules (foto: Beckhoff)

Als externe componenten zijn alleen een voeding en een besturingssysteem vereist, wat de benodigde ruimte in de schakelkast aanzienlijk vermindert. Naast de actieve modules zijn er aansluitmodules zonder eigen aandrijving zoals basismodules als sockets, inclusief mediafeed-in, linkmodules in I-, L- en Y-vorm voor de realisatie van individuele robotconfiguraties en systeemmodules waarmee extra functies zoals een camera kunnen worden geïntegreerd.

Voordelen van intern doorvoer

Alle modules zijn met elkaar verbonden via de ATRO-interface, die een stijve verbinding garandeert en ook door de interne doorvoer gaat. Data, stroom en perslucht, vacuüm of water worden zo door de binnenkant van de modules in de ATRO-kinematica geleid. Conventionele robotoplossingen begeleiden deze aan de buitenzijde en zijn daarom beperkt in de rotatie en het gebruik van de werkruimte. Deze beperking wordt volledig geëlimineerd met de Beckhoff-oplossing – elke as kan eindeloos worden gedraaid, wat een betere cartesiaanse toegankelijkheid en korte positioneringspaden mogelijk maakt.

Systeemintegratie zonder grenzen

Met ATRO biedt Beckhoff een zeer flexibel robotsysteem dat alle essentiële machinefunctionaliteiten heeft dankzij de diepgaande integratie in de TwinCAT-automatiseringssoftware. Deze omvatten bijvoorbeeld beeldverwerking voor complexe toepassingen, het verbeteren van bewegingsprestaties door middel van machine learning of directe cloudverbinding voor analyse en onderhoud.

Eenvoudige engineering

Het gebruik van open interfaces en universele standaarden maakt plug-and-play van de gecreëerde robotconfiguratie en eenvoudige engineering mogelijk. Deze verscheidenheid aan functies geconcentreerd in één controller minimaliseert de hardwarekosten en zorgt ook voor maximale synchroniciteit van alle componenten en snelle datacommunicatie. Daar hoort ook de directe combinatie met intelligente transportoplossingen als XTS en XPlanar bij. Andere gebieden zoals communicatie, functionele veiligheid en de daadwerkelijke toepassing kunnen met weinig moeite worden gemaakt.

Mogelijk ook interessant: Worden schakelkasten overbodig dankzij het nieuwe MX-systeem van Beckhoff?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven