Ga naar hoofdinhoud

Eerste hybride boorrups in Nederland bij BAM (+video)

Met de inzet van de hybride boorrups bespaart BAM meer dan 80% op CO2-uitstoot (foto: BAM Infra Nederland)

Na de introductie van de eerste hybride sondeertruck begin 2021 heeft BAM Infra Nederland een nieuwe primeur: de eerste hybride boorrups in Nederland. Met de inzet van de hybride boorrups bespaart BAM meer dan 80% op CO2-uitstoot en ongeveer 50% brandstof door de schonere motor met HVO brandstof ten opzichte van de huidige boorrups.

Aanleiding voor het ontwikkelen van de hybride variant is het feit dat de huidige boorrups aan het einde van de levensduur is. De firma Van der Geer Techniek B.V. is de uitdaging aangegaan om de hybride boorrups te ontwikkelen. Na een bouwproces van een jaar is de nieuwe boorrups klaar om binnenkort aan de slag te gaan op een project. Op locatie wordt de boorrups indien mogelijk elektrisch ingezet om geotechnische boringen uit te voeren zonder uitstoot. Op de accu kan deze hybride variant zo’n 3 á 4 uur achter elkaar werken en met netstroom kan een volle werkdag worden geboord. De accu laadt op in circa vier tot zes uur.

Hybride boorrups

Erik Hoeksema, afdelingshoofd Duurzaamheid: “Met de introductie van de hybride boorrups zetten we weer een goede stap in de richting van een emissieloze bouwplaats. Onze partners en opdrachtgevers stimuleren we zo om ook de lat wat betreft emissieloos bouwen hoger te leggen. Alleen kunnen we dit niet. We zullen met elkaar moeten versnellen om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

Onze duurzame familie

“Dagelijks bouwen wij aan duurzame en gezonde leefomgevingen. Zo geven wij letterlijk vorm aan de toekomst van Nederland. En geven wij de aarde door aan toekomstige generaties. Samen met opdrachtgevers en partners wil BAM Infra Nederland duurzaamheidsdoelstellingen realiseren door innovatieve oplossingen te bieden. Zo investeert BAM in de verduurzaming van haar materieel, passend bij de Malieveldverklaring die BAM eind 2019 heeft getekend. Naast het gebruik van HVO brandstof, de elektrische wals en elektrische asfaltspreidmachine, de hybride sondeertruck en de elektrische krol heeft BAM dus nu een nieuwkomer: de hybride boorrups. We gaan door met het verder verduurzamen van ons materieel.”

Video

Ook interessant: BAM Infra breidt vloot uit met retrofit elektrische krol (+video)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven