Ga naar hoofdinhoud

BAM Infra breidt vloot uit met retrofit elektrische krol (+video)

Met de inzet van de elektrische krol bespaart BAM-Infra jaarlijks 55.000 kg CO₂ (foto's: BAM Infra)

Na de elektrische wals, de hybride sondeertruck en de elektrische asfaltspreidmachine breidt BAM Infra Nederland haar duurzame vloot uit met een nieuwe primeur: de elektrische krol. De ombouw van de diesel aangedreven krol naar elektrisch gebeurde in een samenwerking tussen BAM Infra, de AMT Group en ELEO.

Een krol is een ander woord voor een kraan op lorries. Het is een mobiele graafmachine of hijskraan die geschikt is gemaakt om ook over het spoor te kunnen rijden. In dit geval was de bestaande BAM-krol nog in prima staat, echter was de dieselmotor aan vervanging toe. Daarom besloot BAM Infra om, samen met de AMT Group, om de op diesel aangedreven krol om te bouwen naar de eerste volledig elektrisch aangedreven krol ter wereld.

Batterijsysteem ELEO

Het verwisselbare batterijsysteem voor de krol ontwikkelde AMT Group samen met ELEO uit Helmond. De speciale opbouw zorgt voor maximale flexibiliteit in het gebruik van de batterijen. Het batterijsysteem bestaat uit vier verwisselbare batterijenpakketten van ieder 60 kWh. Dit zorgt ervoor dat de elektrische krol ingezet kan worden met minimaal één batterijpakket en met twee of meer pakketten werkt zij op maximale kracht.

BAM Infra Batterij ELEO
Het batterijsysteem bestaat uit vier verwisselbare batterijenpakketten van ieder 60 kWh

Op vier volgeladen batterijpakketten is krol-e naar verwachting tot acht uur inzetbaar. De verwisselbare pakketten bieden ook de mogelijkheid om haar langer dan acht uur in te zetten. Dan werkt zij om de beurt op twee pakketten, terwijl de andere twee pakketten om de beurt worden opgeladen met DC snelladen.

Flinke CO₂-besparing

Met de inzet van de elektrische krol bespaart BAM-Infra jaarlijks 55.000 kg CO₂. Naast de emissievoordelen maakt de krol-e aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines. Prettiger voor de omgeving én voor de medewerkers. De hydraulische machine is door haar veelzijdigheid op vrijwel alle projecten in te zetten. De krol-e is naast graafmachine ook geschikt als mobiele hijskraan en als hoogwerker.

BAM Infra e-krol
De van diesel naar elektrisch omgebouwde krol van BAM Infra

Testprojecten

De elektrische krol is uniek binnen de railsector. De komende periode onderzoekt BAM-Infra de mogelijkheden voor de oplaadinfrastructuur en wordt de krol-e op verschillende projecten getest. Zo kan zij op haar gemak kennismaken met gebruikers en opdrachtgevers en andersom.

BAM Infra zoekt continu naar mogelijkheden om verder te verduurzamen en zo een positieve milieu-impact te hebben op en in de omgeving. Het bedrijf ontwikkelt daartoe samen met partners nieuwe initiatieven. Onder andere door te investeren in duurzaam materieel.

Eén reactie op “BAM Infra breidt vloot uit met retrofit elektrische krol (+video)

  • Anton Schiere

    Wat slim om in te zetten op een wisselbatterijpakketsysteem.
    Nu hopen dat andere machines in de BAM-vloot straks ook met exact deze zelfde 60 kWh pakketten kunnen werken. Dat gaat helpen bij de verdere elektrificatie in het veld bij BAM.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven