Algemeen
Omron transportrobot
Het volledige autonome transportsysteem van Omron vervoert onderdelen tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines (foto's: Omron).

Škoda Auto heeft in zijn fabriek in Vrchlabí, zo’n 100 km noordoost van Praag, een volledig autonome transportrobot van Omron in getuik genomen. De robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in de fabriek en helpt om risico’s tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen.

Als belangrijk onderdeel van de 2025-strategie is Škoda Auto bezig met digitalisering van het productieproces. Zo gebruikt de Tsjechische Volkswagen-dochter nu een volledig autonome, zelflerende LD transportrobot van Omron in haar onderdelenfabriek in Vrchlabí. Het volledige autonome transportsysteem vervoert onderdelen tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines. De robot heeft alleen een rondleiding nodig heeft om zijn route en omgeving te begrijpen.

Autonome transportrobot

Škoda Auto maakte een bewuste keuze om de eerste volledig autonome robot in te zetten. Met de robot benadrukt de autofabrikant hoe belangrijk deze fabriek is als ultramoderne, hightech locatie. Met het nieuwe transportsysteem zet het bedrijf de constant technologische innovaties voort in onze fabriek, in overeenstemming met Industrie 4.0.

De robot kan obstakels langs zijn route door de fabriek herkennen en informatie over zijn omgeving gebruiken tijdens het plannen van de route. Indien nodig past hij zijn route aan zodat hij altijd zo snel mogelijk op zijn bestemming arriveert. Hij draagt bovendien bij aan de veiligheid op de werkvloer en de efficiëntie van de transportprocessen in de fabriek.

In één rit kan de LD mobiele transportrobot van Omron een last tot 130 kg dragen en hij kiest de juiste paden volledig autonoom. In tegenstelling tot traditionele geautomatiseerde transportsystemen is er geen geleiding nodig in de vorm van inductielussen, magnetische strips of reflectoren. Om de route te leren, hoeft het voertuig maar één keer tussen de stations te worden geleid, via een tablet of joystick. Hierbij registreert de robot autonoom de omgeving maar ook wijzigingen hierin en past zijn route indien nodig aan.

transportrobot van Omron
De robot kan obstakels langs zijn route door de fabriek herkennen en informatie over zijn omgeving gebruiken tijdens het plannen van de route.

Moderne technologie

De robot gebruikt geavanceerde technologie om te navigeren. Met sensoren en laserscanners herkent de robot voertuigen en vaste obstakels, maar ook mensen die in zijn pad lopen. Het besturingssysteem berekent de aanrijdsnelheid en detecteert of er een botsing gaat gebeuren. In dat geval stopt de robot zelf of wijkt uit.

In tegenstelling tot andere systemen die bij Škoda Auto worden gebruikt, past de robot zijn route aan op basis van informatie uit de omgeving, zonder tussendoor te hoeven stoppen. Als hij detecteert dat hij regelmatig obstakels tegenkomt op een bepaald punt op zijn route, zal hij de route permanent aanpassen. Indien nodig kan het elektrisch aangedreven systeem alle bestemmingen in de 16.000 m2 grote Vrchlabí-fabriek bereiken.

Prestaties

De stijgende productieaantallen bij de autofabrikant betekenen meer gebruikte capaciteit voor de fabrieken en meer verkeer in de productiegebieden. De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in Vrchlabí en helpt om risico’s tijdens werkzaamheden te minimaliseren.

De robot voltooit 120 ritten per dag met een totale afstand van 35 km op zijn route tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines. De robot is in juni 2018 in dagelijks gebruik genomen.

In de productie gebruikt Škoda Auto steeds meer Industrie 4.0 technologie, zoals samenwerkende robots. Deze worden gebruikt bij de productie van Direct Shift transmissies in de Vrchlabí-fabriek. Ze ondersteunen de werknemers met een van de lastigste taken: het plaatsten van de actuatorzuigers.

Een hanteringsrobot levert ook onderdelen aan tientallen machines en brengt lege containers terug naar het magazijn. Het uitgebreide IT-systeem ‘transparante fabriek’ is ook onderdeel van de werkzaamheden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven