Ga naar hoofdinhoud

Unfolding ignorance

Midden februari was ik in Dallas. Een beetje saaie stad. Ik was daar met nog 150 andere journalisten en zo’n 6.000 deelnemers aan SolidWorks World 2019. Drie dagen lang kregen we alles te horen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D design, simulatie en nu ook manufacturing. Daarover later meer. Op een middag moest ik na mijn interview met SolidWorks CEO Gian Paolo (GP) Bassi even mijn hoofd leegmaken. Ik wist dat vlakbij het congresgebouw een museum lag wat mij mateloos boeide: het Sixth Floor Museum at Dealey Plaza. Dit museum, ooit een pakhuis voor schoolboeken, was in 1963 wereldnieuws. Vanaf de zesde verdieping werd president J.F. Kennedy vermoord. Een aanslag die nog steeds de gemoederen bezig houdt en destijds een enorme impact had. Net als 11 september 2001 in New York. De wereld veranderde na dit soort gebeurtenissen. Het museum, waar elke dag nog veel bezoekers komen, maakte dan ook best veel indruk.
Waarom moest ik even mijn hoofd leegmaken na dat interview? Omdat de wereld nu ook aardig aan het veranderen is. Zo is Artificial Intelligence een trending topic. In het interview met GP stelde ik de vraag of robots (lees software) straks kunnen gaan ontwerpen? Hij stelde ons gerust dat automatisering nog niet alles kan overnemen, het kan ons vooral helpen. ‘Creativiteit is iets dat je niet kunt automatiseren’, aldus Bassi. Echter tijdens SolidWorks World was er een klein hoekje op het Partner Paviljon ingericht met daarop een meccano-achtige CNC-opstelling. Het leek niet zoveel betekenend, maar de proefopstelling was van mensen van het 3DExperience Lab van Dassault Systèmes (moederbedrijf SolidWorks) die in samenwerking met wetenschappers van het MIT, werken aan een intieme verbinding tussen designsoftware en CNC-machines. Hé hallo, het Massachusetts Institute of Technology is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Daar zit een hoop intelligentie bij elkaar.
En vertelde GP niet dat er ook al algoritmes zijn die producten kunnen ontwerpen? Vaak niet esthetisch mooi, waar wel efficiënt en op sterkte gebouwd. Okay, software kan toch iets bedenken. Met de intieme link naar machines die dingen maken verschuift de grens van het digitaal produceren. Het museum at Dealey Plaza maakte veel indruk, maar die kleine proefopstelling ook. Want als machines iets kunnen bedenken en maken, wat is dan de volgende stap? J.F. Kennedy wist het al in 1962: ‘The greater our knowledge increases, the more our ignorance unfolds’. Iets om over na te denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven