Ga naar hoofdinhoud

Over pionieren en schuurtjes

Pionieren, wat een prachtig woord! Als ze bij de lokale scouting gaan pionieren, weet iedereen daar waar het over gaat. Ze trekken een aantal pionierpalen en pioniertouw uit de rekken en bouwen de meest geweldige constructies. Van veldkeuken en schommel tot en met een heuse brugconstructie toe. Prachtig! Niet alleen leren ze samen te werken, maar ook nog eens knopen leggen en constructief na te denken. Soms lazert de boel in elkaar en dan is het bedoeling dat ze daarvan leren. Mijn kinderen weten daar inmiddels alles van.

De meeste machines zijn ooit bedacht door iemand die ook ging pionieren. Echter niet met houten palen en touw, maar door allerlei technische componenten te combineren totdat daar een werkend prototype uit kwam. Vaak geknutseld in een schuurtje, garage of loods. Soms zijn ze daar zo trots op, dat ze het schuurtje of garage als een eerbetoon bij het bedrijf plaatsen. Zoals op de Campus van Hewlett Packard (HP) vlakbij Barcelona, waar ik begin december was. Dit schuurtje stond echter gewoon buiten en als het niet zo ongelofelijk hard had geplensd, waren er zeker journalisten geweest die dat schuurtje, een replica overigens, wel dichterbij hadden willen bekijken.

Een andere pionier waar ik onlangs over hoorde was Pat Lancaster, de uitvinder van de palletwikkelaar. U weet wel, zo’n machine die razendsnel producten op een pallet in folie wikkelt, zodat ze niet omvallen tijdens transport. Zijn eerste prototype palletwikkelaar werd niet elektrisch aangedreven, maar door een Harley Davidson motor. Geweldig toch?

Een pionier heet tegenwoordig een start-up of, als ze al vaker gepionierd hebben, een scale-up. Een persoon of aantal personen die samen een geweldig idee hebben en dat, al of niet met behulp van een investeerder, gaan uitvoeren of hebben uitgevoerd. Blijkbaar zijn we daar in Nederland goed in. Op 21 januari vond namelijk de officiële aftrap plaats van Techleap.nl (eerder StartupDelta) in het Louwman Museum in Den Haag. Zelfs minister president Mark Rutte was daar aanwezig. Onze start-up ambassadeur prins Constantijn had gedreigd te stoppen als de overheid niet meer geld in de ‘pionier-scene’ ging investeren. Dus hebben Rutte en zijn kabinet tot en met 2023 daar 65 miljoen euro voor gereserveerd, waarvan 35 miljoen euro voor het nieuwe programma van Techleap.nl. Wel hoop ik dat dit belastinggeld op de juiste plekken bij de juiste pioniers terecht gaan komen en niet handen van allerlei adviseurs of investeerders. Trouwens al eens gekeken op de website van Techleap.nl? Daar zitten best leuke pioniers tussen op het gebied van medische technologie, energie, voedseltechnologie, mobiliteit, e-learning en software. Niet alles zal in een schuurtje zijn uitgevonden, maar interessant zijn de meeste van deze ideeën wel. Ik denk dat deze pioniers vroeger op scouting hebben gezeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven