Ga naar hoofdinhoud

No Drones!

Heeft u van uw vakantie kunnen genieten? Lekker uitgerust? Mooie toeristische locaties bezocht? Lekker gegeten en gedronken? Zelf heb ik met mijn gezin kunnen genieten van ruige natuur, smalle weggetjes, prachtige Lochs en alle bijbehorende vergezichten van noordwest Schotland.

Met de tent hebben we campings bezocht in Glencoe in de Highlands, het prachtige Isle of Skye en tot slot een prachtige plek in de duinen van Big Sand, vlakbij Gairloch. Een aantal zaken viel mij deze vakantie op. Je ziet wel Chinese toeristen in Schotland, maar (nog) niet in die enorme hoeveelheden dat je je eraan stoort. Als het niet regende (we hadden slechts drie dagen regen in twee weken tijd) dan is de lucht in Schotland nog echt blauw. Geen smog, geen vuile band aan de horizon, gewoon eerlijke schone lucht.

Op de meer toeristische plekken zijn inmiddels parkeerautomaten en parkeerplaatsen aangelegd en worden bermpaaltjes geplaatst zodat de toeristen niet massaal hun auto’s en campers in de zompige berm planten. Zodat de Schotten ook geld kunnen verdienen aan het toerisme. Ook zijn sommige smalle wegen in de ‘middle of nowhere’ ineens over een lengte van 3 km verbreed tot een fatsoenlijke 2-baans weg, vaak gesponsord door de EU.

En ik ontdekte er een nieuw verbodsbord: ‘NO DRONES’. Na het debacle eind vorig jaar rondom vliegveld Gatwick, inmiddels bekend onder de naam ‘Gatwick Airport drone incident’, mag je blijkbaar het gebruik van drones verbieden. Ik ben het verbodsbord twee keer tegengekomen, eentje bij McLeods Castle in Dunvegan, de andere bij het Glenfinnan-spoorwegviaduct, bekend uit enkele Harry Potter films waarin de Zweinsteinexpres een belangrijke rol speelt. Ik kan me goed voorstellen dat je daar geen zoemende drone boven je hoofd of in je zicht wilt hebben, terwijl je net aan het genieten bent van de zwoegende en fluitende stoomtrein ‘The Jacobite’ die daar in de zomermaanden rijdt.

Nee, geef mij dan liever de RAF. Die trakteren je ’s morgens op een schijnaanval in de duinen met twee wegtrekkende F-15 straaljagers, met de naverbranding aan. We werden finaal de tent uitgeblazen, zo laag. Maar dat hadden we kunnen weten. Noord-Schotland is één van de drie TTA’s (Tactical Training Areas) van de RAF. Staat gewoon op de website van GOV.UK, inclusief timetables wanneer ze aan ‘Low Flying Training’ doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Eén reactie op “No Drones!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven