Ga naar hoofdinhoud

Gorilla’s in the mist

Toen ik midden september naar Flevoland reed om te gaan kijken naar de demo van de autonome AgBot van AgXeed, was het mistig en grijs. Toen ik vlak voor het demo-adres in de polder, het waren allemaal grote akkers, af en toe onderbroken door een kaarsrechte weg, even stilhield voor een sanitaire stop, viel me de enorme stilte op. Ik moest denken aan ‘Gorilla’s in the mist’, een prachtige, met Oscars bekroonde film met Sigourney Weaver in de hoofdrol. Zij speelt de rol van Dian Fossey, die in Afrika de bedreigde Berggorilla’s gaat bestuderen.

De mist en stilte maakte me sentimenteel. Stil was het de afgelopen anderhalf jaar ook door lockdowns, avondklokken, bijna geen vliegbewegingen en amper files. En hoe anders is het nu de wereldeconomie weer aardig op stoom begint te komen. We hadden zulke goede voornemens om anders uit de Coronacrisis te komen, maar kijk nu eens. We verbruiken meer energie dan ooit te voren, staan braaf elke dag weer in de file en gebruiken minder het OV vanwege de daar nog geldende mondkapjesplicht. Ondertussen wordt ons luxe leventje bedreigd door de klimaatcrisis en stijgende prijzen van energie, woningen, elektronica-componenten, koffie en andere noodzakelijke of minder noodzakelijke goederen. En lijkt Corona weer met een flinke opmars bezig door diverse oorzaken die ik hier maar niet zal benoemen, zonder beschuldigd te worden van vreemde complottheorieën. Het maakt de toekomst allemaal onzeker en mistig.

H2trac hydrogen

Het was overigens niet alleen mistig in Flevoland. In oktober ging ik naar de Achterhoekse Waterstofdagen, lekker in de buurt. Ook dat was een mistige ochtend, waarbij ik de prachtige H2Trac bij stadion de Vijverberg ineens uit de mist zag opduiken. Deze bijzondere trekker kent een aandrijving van vier elektromotoren en de stroom wordt opgewekt door een fuel cell die op waterstof draait. Echter ook de toekomst van waterstof is in nevelen gehuld.

Zijn termen als autonomie, elektrificatie en waterstof alleen maar toekomstmuziek? Zijn ze er alleen voor het ‘plaatje’ van een duurzame en schone toekomst en blijft het daarbij? Willen we daadwerkelijk af van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in deze wereld? Dan moeten we met zijn allen de schouders eronder zetten en alle milieubewuste engineers van de wereld op handen gaan dragen. Alleen met nieuwe innovatieve technologie zal de mist optrekken en kunnen we met een heldere blik naar een schone toekomst kijken. Ik wens u alvast een gelukkig en gezond 2022!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven