Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth: ‘Meer openheid en vrijheid in de automatisering’ (+video)

Bosch Rexroth heeft nu zijn Linux-besturing, die voorheen uitsluitend op het ctrlX CORE-besturingssysteem werd gebruikt, opengesteld voor externe leveranciers

Met het credo ‘Meer openheid en vrijheid in de automatisering’ presenteerde Bosch Rexroth, op de SPS in Neurenberg, de nieuwste innovaties uit de ctrlX AUTOMATION-wereld. Volgens het bedrijf een nieuwe hoogtepunt en uniek in de markt: Bosch Rexroth heeft nu zijn Linux-besturing, die voorheen uitsluitend op het ctrlX CORE-besturingssysteem werd gebruikt, opengesteld voor externe leveranciers. Andere leveranciers van automatiseringscomponenten kunnen nu ook gebruik maken van ctrlX OS. Dit schept de basis voor samenwerking tussen de vele bedrijven in de industriële automatiseringssector.

Het modulaire automatiseringssysteem ctrlX AUTOMATION is een open totaalsysteem bestaande uit hard- en software en het partnernetwerk ctrlX World. Het biedt alle bouwstenen voor complete automatiseringsoplossingen in de hedendaagse industrie. ctrlX AUTOMATION werkt met moderne app-technologie en wordt gekenmerkt door zijn openheid en eenvoud.

Apps installeren en afstemmen

Dankzij de combinatiemogelijkheden op hardware-niveau en de interactie met software van derden biedt Bosch Rexroth modulaire en schaalbare oplossingen voor alle automatiseringsbehoeften. Als de eisen aan fabrikanten en gebruikers toenemen wat betreft prestaties, snelheid en wendbaarheid, kunnen zij hun automatiseringsoplossingen op elk moment aanpassen door eenvoudigweg apps te installeren en deze af te stemmen op nieuwe eisen. Daarbij worden zij op eenvoudige wijze ondersteund – bijvoorbeeld bij de toenemende netwerk- en digitaliseringstaken – zonder dat zij zelf knowhow of middelen hoeven op te bouwen.

Met alle programmeertalen

Programmeren kan rechtstreeks op de ctrlX CORE controller in een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving. Met alle programmeertalen, zoals Blockly, Python, IEC 61131, PLCopen en C/C#, kunnen functies als apps worden aangemaakt en vrij worden gecombineerd. Deze kenmerken zijn cruciaal in tijden van een acuut tekort aan geschoolde werknemers.

Besturingssysteem beschikbaar voor derden

Steffen Winkler, Sales Manager van de Automation & Electrification Solutions Business Unit bij Bosch Rexroth: “We willen gebruikers van automatiseringsoplossingen maximale vrijheid en ontzorging bieden. Dit betekent dat wij hen willen bevrijden van lock-in-effecten en geïsoleerde oplossingen. Daarom zijn al onze ontwikkelingen gericht op het zoveel mogelijk openstellen van oplossingen en het mogelijk maken van netwerken en compatibiliteit”

Hij vervolgt: “We hebben onlangs de stoutmoedige stap genomen om ons besturingssysteem beschikbaar te maken voor andere leveranciers van automatiseringscomponenten. Met ctrlX OS is het mogelijk om de voordelen van ons besturingssysteem, zoals Linux, beveiliging, real-time mogelijkheden, een op microservice gebaseerde architectuur en nog veel meer, te gebruiken voor elke automatiseringstopologie.”

Hardware onafhankelijk

Als gevolg daarvan is het op realtime Linux gebaseerde besturingssysteem, dat voorheen uitsluitend op de ctrlX CORE-controller werd gebruikt, nu beschikbaar als een afzonderlijke oplossing voor de industriële omgeving. ctrlX OS is hardware-onafhankelijk en verbindt dus naadloos nog meer automatiseringscomponenten met het hele ctrlX AUTOMATION-portfolio, inclusief de partneroplossingen van ctrlX World.

Bosch Rexroth bevordert ook de samenwerking met zijn partners van ctrlX World

Bediening is ook mogelijk met een virtuele controller op hypervisor platforms, in het datacenter, op edge servers of in de cloud. Op alle niveaus van de automatiseringstopologie kunnen op software gebaseerde functies nog gemakkelijker en flexibeler worden ontwikkeld, geïnstalleerd, bijgewerkt en bediend.

Automatisering is een gezamenlijke inspanning

Bosch Rexroth bevordert ook de samenwerking met zijn partners van ctrlX World. De partners breiden de automatiseringskit uit met hardware en vooral met steeds meer nieuwe apps die in de ctrlX Store te downloaden zijn. Momenteel zijn er al meer dan 60 partners en 50 apps in de ctrlX Store. Op SPS 2022 liet een groot aantal partners voorbeelden laten zien van hoe automatisering werkt, die bijna geen grenzen kent.

“De automatiseringsindustrie is booming en biedt volledig nieuwe mogelijkheden voor leveranciers en gebruikers in tijden van digitalisering en netwerkvorming. Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. Ik kijk vooral uit naar de persoonlijke dialoog en de presentatie van onze innovaties aan de markt”, aldus Steffen Winkler, die sinds juli 2022 ook voorzitter is van de SPS Exhibitor Advisory Board.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven