Ga naar hoofdinhoud

Digital twin en Scara-robot van Stäubli in actie tijdens Automatica

Een Scara-robot van de TS2-serie met ESD-bescherming (elektrostatische ontlading) wordt belast met het hanteren van batterijcellen (foto: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Digitale transformatie is een van de belangrijkste onderwerpen en trends tijdens Automatica (27 t/m 30 juni 2023 in München) Stäubli Robotics zal op de automatiseringsbeurs de mogelijkheid en snelheid demonstreren waarmee zijn vier- en zesassige robots kunnen worden geïntegreerd in digitale omgevingen.

De beurs zal ook de aandacht vestigen op de snelheid waarmee digitale integratie in alle sectoren van de wereld ingang vindt. Dit is een ontwikkeling die voor Adrien Brouillard, Global Head of General Industry Stäubli Robotics, geen verrassing is: “De voordelen van digitalisering reiken zo ver in bijna alle gebieden van de productie dat alle fabrikanten er goed aan doen om deze technologie onmiddellijk te integreren. Ons uitgebreide robotportfolio heeft al een impact op allerlei digitale toepassingen. Het bewijs hiervan leveren we op Automatica.”

Digital twin in actie

Stäubli zal laten zien hoe de digital twin er in detail en in de praktijk uitziet. De digital twin is een virtuele replica van een fysieke demo-cel, waarin een Scara-robot van de TS2 serie met ESD (elektrostatische ontlading) bescherming wordt toevertrouwd aan de behandeling van batterijcellen.

Deze Stäubli toepassing levert slechts een indirect bewijs van de prestaties van deze vierassige modellen in termen van dynamiek en precisie. De nadruk ligt eerder op de digital twin, die naast de echte toepassing wordt gevisualiseerd. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe gemakkelijk een virtuele proefrun optimalisaties en aanpassingen mogelijk maakt, zonder risico’s of fouten, voordat ze op de echte toepassing worden toegepast.

Een virtuele opstart maakt het mogelijk optimalisaties en aanpassingen uit te voeren, zonder risico’s of fouten, voordat ze in de echte toepassing worden doorgevoerd (foto: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Fouten vermijden

Of er nu afwijkingen aan het licht komen in de simulatie binnen de Siemens NX Mechatronic Concept Designer of bij het programmeren van de PLC of robot, fouten en de noodzaak van tijdrovende correcties kunnen op betrouwbare wijze worden vermeden of kosteneffectief van meet af aan worden geëlimineerd, zonder dat dit later leidt tot stilstand in de cel. Virtueel proefdraaien en virtuele engineering bieden ook vele andere voordelen, zoals kortere inbedrijfstellingstijden, parallelle ontwikkeling van fabriekscomponenten op verschillende locaties in verschillende landen en training van medewerkers op de digital twin vóór de start.

Open architectuur

Stäubli Robotics Global Head of General Industry Brouillard: “Dankzij de open architectuur van onze CS9 robot controller hebben we snel geschikte interfaces kunnen creëren, bijvoorbeeld voor aansluiting op Siemens SIMIT. Dit betekent dat al onze robots onmiddellijk kunnen worden geïntegreerd in de wereld van Siemens. Alle gebruikelijke voordelen van virtuele engineering en virtuele inbedrijfstelling zijn ook hier beschikbaar.”

De digital twin wordt direct naast de echte toepassing gevisualiseerd (foto: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Robotprogrammering

De robotprogrammering kan gebeuren met Stäubli VAL3 of uniVAL pi via de Siemens PLC; de visualisatie kan gebeuren met de Stäubli Robotics Suite of Siemens NX Mechatronic Concept Designer; en een virtuele PLC kan gesimuleerd worden met PLCSIM Advanced en virtuele veldbus naar de robot. Welke optie men ook kiest, Stäubli heeft de virtuele verbinding voor elke opstelling.

Stäubli is op Automatica te vinden in hal B5 op stand 359.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven