Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler stapt in drive-by-wire technologie (video)

Schaeffler Mover is een concept voor een klein en universeel rijdend en volledig elektrisch chassis dat kan worden voorzien van verschillende carrosserievormen (foto: Schaeffler).

De Schaeffler Group heeft met Paravan GmbH een overeenkomst gesloten voor de oprichting van een nieuwe joint venture. Het doel van de nieuwe onderneming, Schaeffler Paravan Technologie GmbH und Co. KG, is de verdere ontwikkeling van Paravan’s Space Drive drive-by-wire technologie en de ontwikkeling en verkoop van mobiliteitssystemen. De transactie is nog afhankelijk van goedkeuring door de Duitse kartelautoriteiten. De partijen hebben geen financiële details vrijgegeven.

Als onderdeel van de transactie zal de joint venture de Space Drive technologie va Paravan overnemen. Schaeffler Technologies zal een aandeel van 90% in het nieuwe bedrijf krijgen.

Space Drive

Space Drive werd door Paravan ontwikkeld om chauffeurs met lichamelijke beperkingen te helpen door omslachtige mechanische besturingssystemen te vervangen door volledig betrouwbare elektronische systemen.

Behalve elektronische bediening van gaspedaal en rem biedt Space Drive steer-by-wire functionaliteit. Dit maakt veilige en betrouwbare voertuigbesturing langs puur elektronica weg mogelijk, zonder noodzaak van een stuur, stuurkolom en bijbehorende mechanische verbindingen. Steer-by-wire is een sleuteltechnologie voor zelfrijdende auto’s, waarbij veilig en betrouwbaar sturen een fundamentele eis is.

Zelf in personenauto’s met een stuur die soms autonoom rijden, opent de ruimtebesparing door het vervallen de stuurkolom nieuwe mogelijkheden voor voertuig- en interieurontwerp.

Drive-by-wire

drive-by-wire technologie Paravan
De Space Drive technologie van Paravan biedt tal van mogelijkheden om mensen met een lichamelijke beperking aan het verkeer te laten deelnemen (foto: Paravan).

Space Drive biedt drievoudige redundantie en is momenteel de enige geïntegreerde drive-by-wire oplossing ter wereld die wordt geproduceerd in overeenstemming met de kwaliteits- en veiligheidseisen, inclusief de extreem veeleisende ISO 26262 ASIL D functionele veiligheidsnorm.

Het is het enige systeem dat in meerderelanden wereldwijd is toegelaten voor gebruik op de weg, terwijl het tegelijkertijd het potentieel heeft voor technische en commerciële levensvatbaarheid in grootschalige autoproductie. Space Drive heeft ook het record van 500 miljoen kilometers rijden zonder ongelukken.

De nieuwe joint venture zal zijn operationele hoofdkwartieren hebben in Aichelau en Herzogenaurach en zal worden geleid door een team met Paravan-oprichter Roland Arnold als CEO, Dr. Dirk Kesselgruber, hoofd van de divisie Chassissystemen bij Schaeffler, en een nog te benoemen medewerker van de Schaeffler Group.

Mover

De overeenkomst is een belangrijke stap voor Schaeffler. De acquisitie van de beproefde drive-by-wire technologie geeft het bedrijf toegang tot een sleuteltechnologie om de divisie Chassissystemen uit te bouwen tot een volwaardige integrator van dit soort systemen. Dit biedt een goede gelegenheid voor het concern om een technologische basis te vormen voor de groeiende markt voor autonome voertuigen. De overeenkomst is daarom een belangrijke stap in Schaeffler’s ‘Mobility for tomorrow’ strategie.

De technologie en bijbehorende kerncompetenties in functionele veiligheid door betrouwbare elektronica is een aanvulling op Schaeffler’s kerncompetenties in mechatronica. Ze zullen de ontwikkeling van toekomstige by-wire stuursystemen versnellen, met name op het gebied van systeem engineering, elektronica en functionele software.

In de overeenkomst zal Schaeffler zijn onlangs geïntroduceerde Mover technologie inbrengen, die een belangrijke rol zal spelen. Dit concept voor een klein en universeel rijdend chassis is volledig elektrisch en kan worden gecombineerd met verschillende carrosserieversies voor een brede range van stads- en transportapplicaties.

Onderstaande video geeft een beeld van de technologie die Paravan vandaag de dag al kan aanbieden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven