Ga naar hoofdinhoud

Klapband–detectiesysteem intensief getest tijdens Dakar Rally 2016

Het geavanceerde systeem van Route42 helpt diverse Dakar teams hun bandenspanning te monitoren (foto: Route42)

Route42, een jong en dynamisch bedrijf uit Brabant, heeft een generiek hard- en softwareplatform gelanceerd in de transportsector. De nieuwste ontwikkeling, een systeem dat klapbanden tijdig kan detecteren, wordt tijdens de huidige Dakar Rally door tien Nederlandse teams in de praktijk getest.

Tire pressure monitoring systemen op zich zijn niet nieuw. Toch is het systeem van Route42 wel vernieuwend, omdat het, via complexe algoritmen, een eventuele klapband kan voorspellen. Een nieuw systeem van sensoren en communicatie biedt de oplossing. Speciaal ontwikkelde ‘in tire sensoren’ monitoren de temperatuur en druk per band. Bij een te lage bandenspanning stuurt de sensor een melding naar het online dashboard van de betreffende transportonderneming. Bij direct gevaar op een klapband wordt er een alert gestuurd naar de chauffeur zodat deze direct maatregelen kan nemen.

Tijdens de Dakar rally in januari 2016 brengen tien teams dit nieuwe systeem, ontwikkeld door het Nederlandse Route42, in de praktijk. Team de Rooy, Top Trucks Dakar, Team Tilburgs Truck parts, Hoondert Rally team, Rainbow Truck team, Timtrans, Feryn Dakar Sport, Veka, Riwald en Fried van de Laar racing rijden met dit systeem tijdens de Dakar rally in januari 2016. In maart 2016 rolt TVM een pilot uit onder 500 vrachtwagens die bij deze verzekeraar zijn aangesloten. Het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de regio Brabant, De Verkeersonderneming, verzekeraar TVM en Route42 werken samen om verkeersoverlast door bandenproblemen zoveel mogelijk te voorkomen en de introductie van dit nieuwe systeem te versnellen en breed toegepast te krijgen.

In de cloud

In de vrachtwagenband wordt een sensor geplaatst. Via een receiver worden de temperatuur en drukgegevens van de band naar een hardware kastje, N-Able, in de cabine van de vrachtwagen gestuurd. Deze N-Able staat in verbinding met de Route42 database in de cloud. De transportondernemer heeft een eigen online dashboard waarop hij de bandenspanning van de diverse voertuigen kan monitoren.

Bij een te lage bandenspanning wordt een melding gemaakt en op het dashboard is direct te zien welke band niet in orde is. Is er sprake van direct gevaar, dan geeft het kastje in de cabine een waarschuwing dat één van de banden het dreigt te begeven. Dit geldt voor zowel de banden van de truck als de trailer die voorzien zijn van sensoren. Het systeem is voorzien van een zogeheten drop&hook principe. Dit betekent dat de trailer die aan de truck gekoppeld is automatisch wordt herkend.

Max Zillinger van Route42 toonde tijdens de BedrijfsautoRAI 2015 het speciale systeem met 'in-tire' sensoren voor druk en temperatuur (foto: Paul Quaedvlieg)
Max Zillinger van Route42 toonde tijdens de BedrijfsautoRAI 2015 het speciale systeem met ‘in-tire’ sensoren voor druk en temperatuur (foto: Paul Quaedvlieg)

Bijkomend voordeel is dat op deze manier meer inzicht ontstaat in het gebruik van vrachtwagenbanden en verschillende invloeden, zoals soort transport, rijgedragprofiel, aantal stops etc. Deze kennis kan gebruikt worden om het aantal incidenten met vrachtwagenbanden verder terug te dringen.

Max Zillinger van Route42:  “Tijdens de Dakarrally is het belangrijk continue zicht te hebben op de temperatuur en druk van de banden. Lekrijden of met de verkeerde druk rijden tijdens de Dakarrally is een groot probleem. Voordeel van ons systeem is dat we met onze ‘in tire sensoren’ zeer nauwkeurig de temperatuur en druk per band monitoren. Hierdoor kunnen teams goed in de gaten houden wat ze met de druk moeten doen en of de temperatuur niet te hoog op loopt en er een klapband aan dreigt te komen.”

Route42 is een jong en dynamisch bedrijf dat een generiek hard- en software platform lanceert in de transportsector. Dit platform stelt de transporteur in staat een breed scala aan applicaties te draaien teneinde de transporteur meer controle over zijn vloot te bieden. De slimme oplossingen zorgen voor kostenbesparing, verduurzaming en een veiligere vloot.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven