Ga naar hoofdinhoud

Hoe overbruggen we de convergentiekloof tussen IT en OT?

Het wordt tijd dat de convergentiekloof tussen IT en OT overbrugt wordt (foto: Schneider Electric)

In de huidige chaotische markt moeten productiemanagers de kloof overbruggen tussen de informatie-technologiesystemen (IT) in hun kantoren en de operationele technologiesystemen (OT) in hun fabrieken, magazijnen en laboratoria. Belangrijke ontwikkelingen zoals cloud computing (om grote hoeveelheden data vast te leggen en te analyseren), edge control (om de datalatentie te verminderen en snellere lokale beslissingen mogelijk te maken) en intelligente, aangesloten apparaten maken het nu mogelijk om de convergentie tussen IT en OT te versnellen en een veel hoger niveau van productie-efficiëntie en uptime te bereiken. Volgens het recente Forrester-rapport ‘Practical Guide To Bridging The IT/OT Divide’ is de sleutel tot succes het afstemmen van IT/OT-integratiestrategieën op de zich ontwikkelende apparaten en toepassingen.

Aanpassing aan deze ontwikkelingen kan de productiviteit op meerdere niveaus efficiënter maken. Fabrikanten hebben nu bijvoorbeeld toegang tot streaming analytics en kunnen data integreren tussen IT-systemen die online bestellingen vastleggen en de OT-systemen die ze uitvoeren.

Factoren die migratie naar IT/OT-convergentiewereld vereenvoudigen

Net zoals IT-systemen zich ontwikkelden van hardwaregericht naar softwaregericht, ontwikkelen OT-systemen zich nu op dezelfde manier:

 • Industriële automatiseringshardware wordt ‘slimmer’
  Moderne Programmable Logic Controller (PLC’s) zijn uitgerust met meer geheugen en krachtigere processoren dan traditionele apparaten. Hierdoor kunnen zij meer geavanceerde besturingssystemen gebruiken, zoals Linux, dat populair is in de IT-wereld. Door dergelijke besturingssystemen te ondersteunen, heeft de OT-wereld nu gemakkelijk toegang tot draagbare software-add-ons die alle fasen van de productieprocessen helpen optimaliseren.
 • OT-hardwareleveranciers breiden partnerships uit met softwarebedrijven
  OT-leveranciers nemen bedrijven over en/of gaan partnerships aan met bedrijven om de functionaliteit van oplossingen uit te breiden. Het EcoStruxure™-platform integreert bijvoorbeeld industriespecifieke softwareoplossingen van AVEVA (voorheen Wonderware) en ProLeiT (in 2020 overgenomen door Schneider Electric). Deze brede softwareportefeuille biedt hardware-agnostische slimme oplossingen die productieactiviteiten snel optimaliseren en tegelijkertijd de koolstofuitstoot verminderen.
 • Standaarden maken softwareontwikkeling en strengere cyberbeveiliging mogelijk
  Standaarden als IEC 61499 maken toepassingsgericht ontwerpen mogelijk door het toepassingsmodel te scheiden van het systeemmodel. De programmering van toepassingen wordt onafhankelijk van de onderliggende regelapparatuur, middelen, automatiseringshardware en topologie van de communicatie-infrastructuur uitgevoerd, waardoor een markt voor software van derden voor OT-toepassingen ontstaat. Andere normen, zoals IEC 62443, vormen de basis voor OT-cyberbeveiligingsnormen en zijn een aanvulling op de robuuste cyberbeveiligingsniveaus die traditioneel worden geboden door best practices op het gebied van firewalls voor IT-systemen.
 • Open systemen vervangen propriëtaire systemen
  Productiebedrijven hebben de industriële OT-automatisering traditioneel uitgevoerd met propriëtaire softwarecode. Daardoor was voor elk apparaat specialistische kennis nodig om de machinecode te onderhouden. Dit evolueert nu naar meer open systemen. Door de complexiteit van de programmering te elimineren, maken meer open systemen het mogelijk op standaarden gebaseerde architecturen te implementeren die leiden tot een aanzienlijke verbetering van de werking en een snellere levering van sterk aangepaste producten.
 • Invoering van universele automatisering
  Door de ontkoppeling van hardware en software betekent de leveranciers-agnostische aard van universele automatisering een betere IT/OT-interoperabiliteit. Dit bevordert het hergebruik van bestaande middelen in een moderne context – ongeacht de leverancier die ze heeft geproduceerd – wat een gemakkelijke en kosteneffectieve methode biedt om systemen flexibel en up-to-date te houden. Universele automatisering optimaliseert de IT/OT-convergentie en legt de basis voor zelfconfigurerende, zelfherstellende, snel herhalende systemen die snelheid en wendbaarheid stimuleren.

IT/OT integratie omvat organisatorische herstructurering

Technologie is slechts één onderdeel van de IT/OT integratievergelijking. Er moet ook worden gezorgd voor harmonisatie van de operationele technieken voor applicatieontwikkeling tussen IT- en OT-teams. IT heeft baat bij een volwassen operationeel model voor incidentenbeheer, veilige toepassing van softwarepatches en vertrouwde upgrades ter ondersteuning van nieuwe use cases.

Moderne technieken en platforms voor IT-activabeheer en enterprise service management kunnen worden toegepast op OT-softwareontwikkeling. Door OT-deskundigen op te leiden in IT-disciplines zoals ontwikkelingsactiviteiten en gegevensanalyse, raken beide teams vertrouwd met gemeenschappelijke toolsets en kunnen ze in dezelfde taal communiceren. Omgekeerd worden IT-professionals getraind in PLC-machinecode. Vooruitstrevende productiebedrijven brengen IT- en OT-teams ook onder in een gemeenschappelijke rapportagelijn om de samenwerking verder te vergemakkelijken. Dergelijke initiatieven bevorderen het doel van wederzijds begrip van processen en cultuur.

Voor meer informatie

Bedrijven als Schneider Electric ondersteunen versnelde transformatie door platforms aan te bieden, zoals EcoStruxure Automation Expert, dat gebruik maakt van software-expertise die voldoet aan IEC 61499. Het omspant de monitoring-, controle-, engineering- en orkestratielagen van de fabrieksactiviteiten om de efficiëntie van de procesautomatisering in grote wereldwijde productieorganisaties te vergroten.

Download de whitepaper van Schneider “EcoStruxure Automation Expert – A Quantitative Comparison of Digitized Industrial Automation Systems”  voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven