Ga naar hoofdinhoud

Fried squirrel

Wat eet u deze feestdagen? Een malse rollade, varkenshaas, kalkoen of toch iets vegetarisch? U weet het nog niet? Heeft u misschien ooit gehoord van een ‘fried squirrel’? Ik tot voor kort ook niet. Tot ik in East Lansing, Michigan, de lokale Lansing State Journal las. Daar was de ‘fried squirrel’ zowaar voorpaginanieuws. Wat blijkt, we hebben het hier gewoon over eekhoorns. En daar zitten er toevallig veel van in East Lansing, vooral op en rond de campus van de MSU, de Michigan State University. Een enorme campus met zo’n 70.000 studenten. Die eekhoorns, op zich best schattige beestjes, zijn wel verantwoordelijk voor iets waar de Amerikanen niet van houden; stroomuitval. Enerzijds is dat de schuld van de Amerikanen zelf, die nagenoeg alle elektriciteit nog gewoon boven de grond via houten palen en leidingen vervoeren. Anderzijds de ‘squirrels’, die de leidingen gebruiken als een voetpad en om zo snel mogelijk van de ene boom naar de andere te lopen. Meestal gaat dat goed. Het gaat echter fout als de ‘squirrel’ de transformator aanraakt en tegelijkertijd nog op de stroomdraad staat. Met als resultaat; kortsluiting (= stroomuitval) en een ‘fried squirrel’. Daardoor is de ‘squirrel’ al een tijdje de aartsvijand van de Lansing BWL (Board of Water & Light). In 2018 waren de schattige beestjes met pluimstaart verantwoordelijk voor 135 van de 437 keer dat de stroom uitviel. Oeps, dat is best veel. De andere keren dat de stroom uitviel was door omgewaaide bomen of ‘gewone’ technische storingen.

Trouwens over energie gesproken; daar weten ze wel raad mee in de VS. En dan vooral het gebruik ervan. Terwijl buiten een pak sneeuw lag van ettelijke centimeters, werd in zowel de B&B’s als in de hotels de temperatuur op een behagelijke 25 graden Celsius of warmer gehouden. Amerikanen lopen ook thuis gewoon in een korte broek rond in de winter. Ook een douche of badkraan kent maar twee standen: aan of uit, waarbij ‘aan’ lijkt alsof er een brand geblust moet worden, zoveel waterdruk staat er op de leiding. Energiebesparing zou hier best wel eens handig kunnen zijn. Zou een hoop CO2 schelen.

Maar het land van ongekende mogelijkheden heeft nog geen oplossing gevonden voor het ‘squirrel’ probleem. Er zijn obstakels rondom de houten palen aangebracht, maar de ‘squirrels’ springen met gemak van een huis naar de leiding. Ook zoeken ze de warmte op de van de elektrische apparatuur van de energietoevoer en knagen ze zich een weg door van alles en nog wat om de elektrische apparatuur te beschermen. Maar een ‘fried squirrel’ met de feestdagen? Nee, dan kiezen ze toch bijna allemaal voor een flinke gevulde kalkoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven