Ga naar hoofdinhoud

Parkeren XL

Onlangs zat ik een programma te kijken over het pensioenstelsel in Nederland en de vernieuwingen die er aan gaan komen. In deze documentaire worden meerdere mensen geïnterviewd die hun pensioen ‘anders’ hadden geregeld. Een echtpaar van middelbare leeftijd dat in India kon leven zonder veel bezit, twee dertigers die al hun geld in onroerend goed hadden gestoken en inmiddels dertig panden in hun bezit hadden om te verhuren (en zo de woningmarkt verzieken) en een vijftiger die tussendoor steeds pensioen nam van enkele maanden. Of noemen we dat gewoon vakantie voor langere tijd? Een sabbatical? Ik vond het allemaal maar vreemde voorbeelden. De gemiddelde Nederlander werkt nog steeds tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd en stapt er alleen wat eerder uit als hij of zij wat geld heeft gespaard of met een fatsoenlijke regeling vanuit zijn werkgever kan vertrekken.

In de industrie gaan de komende jaren heel wat technici met pensioen. Wat dat betekent weten we allemaal. Veel technische bedrijven hebben vacatures open staan, die maar moeilijk te vullen zijn. Dan moet je als bedrijf soms met creatieve oplossingen komen. Tijdens de opening van het ROVC TechCenter in Ede, kwam ik in gesprek met één van de bevlogen docenten. Hij gaf mij een voorbeeld van een pensionado die inmiddels, dankzij zijn kennis, meerdere keren naar het buitenland was gevlogen om een technisch probleem op te lossen. Het gaf des te meer aan dat het belang van scholing, bijscholing en ervaring groot is. Het nieuwe ROVC is volledig gericht op bijscholing, en dan vooral praktijkgericht. Met de nadruk op het snappen van de werking, schema’s lezen, storingen vinden en oplossen etc. En dat allemaal aan veel nieuwe demo-opstellingen mede beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven. Datzelfde bedrijfsleven kan daar immers ook weer van profiteren.

Het nieuwe ROVC is trouwens helemaal aangepast aan de doelgroep. Dat de meeste cursisten mensen zijn met praktische vaardigheden blijkt uit de indeling van de parkeerplaatsen. Naast het pand is een hele rij parkeerplaatsen formaat XL, speciaal gereserveerd voor service- en bestelbussen. Hier blijkt maar weer de waardering vanuit het ROVC voor technici die dagelijks de mouwen opstropen om aan essentiële machines en installaties te kunnen sleutelen. Als we die technici niet meer hebben, staat alles stil. Wat als er geen landbouwproducten geoogst kunnen worden, geen levensmiddelen meer zijn in de supermarkt, er geen water meer uit de kraan komt of geen elektriciteit uit het stopcontact? Of moeten we in de toekomst meer pensionado’s gaan inschakelen? Ik hoop van niet. Het wordt hoog tijd, dat technici meer gewaardeerd worden in hun kennis en kunde. En dan zijn alleen grotere parkeerplaatsen niet genoeg.

Parkeerplaatsen bij ROVC Ede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven