Ga naar hoofdinhoud

Parels uit Brabant

(foto: Gemeente Eindhoven/ Twycer)

Brabant staat de laatste tijd vol in de belangstelling. Was het eerst al Rob Kemps die de titel ‘de slimste mens van Nederland’ binnenhaalde, eind april was het beurt aan onze Koning Willem-Alexander die de High Tech Campus in Eindhoven bezocht met zijn gezin. Prachtig hoe hij in die diepblauwe DAF Kini uit 1967 met zijn dochter prinses Amalia voorop reed. In het kielzog gevolgd door koningin Máxima en de prinsessen Alexia en Ariane, in de, eveneens uit Brabant afkomstige, Lightyear One.

Willem Alexander Eindhoven
(foto: Gemeente Eindhoven/ Twycer)

Deze nieuwste editie van Aandrijftechniek (#4 – 2021) zouden we eigenlijk wel kunnen bestempelen als een ‘Brabant Special’. We kennen natuurlijk allemaal Brabantse wereldspelers als ASML en DAF Trucks. Er zijn echter ook diverse kleinere, minder bekende parels uit Brabant die wereldwijd zaken doen of als start-up bedrijf met hele slimme machines komen. Zoals Sleegers Technique, Spierings Mobile Cranes en AVL Motion. Alle drie krijgen ze aandacht in dit editie. Sleegers Technique heeft een naam op het gebied van slicen, interleaven en modulaire machinebouw in de foodindustrie. Zij ontwikkelden een speciale ‘ready-to-eat-bacon’ productielijn voor een Canadese klant. Met daarin 118 speciale rvs aandrijvingen! Een unicum voor de Nederlandse Aandrijftechniekscene! En ik heb het zelf mogen aanschouwen in Nieuwkuijk. Wat een prachtige machines van een prachtig bedrijf! En dan het Smart Connect systeem van Spierings Mobile Cranes. De mobiele torenkranen van dit bedrijf uit Oss zijn mechanisch al hoogstandjes der techniek (kijk maar eens als ze in- of uitvouwen), nu worden ze ook nog eens smarter en connected via de cloud. Via diezelfde cloud vertelden de enthousiaste engineers van Spierings aan mij waarom, hoe en wat de voordelen zijn voor de eindklant. En dan een groeiende parel op de grens van Brabant en Limburg, AVL Motion. Ook hier eerst via Teams het interview gehouden, later mocht ik langskomen om midden in de aspergevelden foto’s en video’s te schieten van hun nieuwste asperge-oogstrobot. Wat een geweldig mechatronisch apparaat en helemaal als je het in werking ziet. En snap ik ook hoe de nabije toekomst van de landbouw er uit gaat zien.

Een innovatieve machine bedenken is de eerste stap, het bouwen een tweede en dan blijkt dat er de nodige samenwerking is met de diverse toeleveranciers. Het is niet meer alleen het leveren van componenten, het is vooral samenwerken aan een innovatieve oplossing. Ook dat heb ik de gezien terwijl ik de bedrijven bezocht. Maar gaat alle aandacht qua slimme machines en innovatieve aandrijftechniek dan alleen naar Brabantse bedrijven? Nee, gelukkig niet. Na het schrijven van deze column stap ik in mijn auto richting Friesland voor een volgend bedrijfsbezoek. Ook daar worden slimme, complexe in innovatieve machines bedacht. En zo heeft elke provincie in Nederland zijn pareltjes op het gebied van innovatieve machines. Daar mogen we best trots op zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven