Algemeen

Mocon toont ontwikkelingen zorgrobots

zorgrobots op Mocon
Zora is de eerste humanoïde robot ter wereld die ingezet wordt voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren (foto: AZ Damiaan)

In de zorg veroveren sociale robots langzaam een vaste plaats om vervolgens over een niet al te lange tijd onmisbaar te zijn. Op 22 en 23 april organiseert Easyfairs seminars tijdens de vakbeurs Mocon over onder meer het therapeutisch inzetten van servicerobots. De belangrijkste vraag is: hoe ver staan we en hoe zal de exponentiële technologie zorgrobots naar het volgende niveau brengen?

Door bezoekers vanuit een andere sector naar hun eigen business te laten kijken en tot verrassende inzichten te laten komen, vinden zij in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wellicht de oplossing waar ze bewust of onbewust naar op zoek zijn.

Zorgrobots nu en in de toekomst

Momenteel zien we servicerobots vooral wat klusjes doen, al is dat voorlopig vooral op een vermakelijke manier, maar therapeutisch in te zetten zorgrobots worden ook steeds meer betaalbaar en bruikbaarder’. Een serieuze zaak, want het vertelt ons iets bijzonders, namelijk iets over emoties en affectiviteit. Een van de sessies gaat over de vele mogelijkheden die er zijn, maar ook over de uitdagingen.

In robots komen veel technologieën samen en robots prikkelen onze gedachten. Gaan ze echt voor ons zorgen? Zijn ze in 2030 betere voetballers dan wij? Een van de sessies richt zich op robots in ons dagelijks leven en in de zorg. Hoe ver staan we nu en hoe zal exponentiële technologie de robot naar het volgende niveau brengen? Want hoe leuk en menselijk robots er ook uitzien; ze blijven het resultaat van software en technologie.

Zora

Zora is de eerste humanoïde robot ter wereld die ingezet wordt voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren. Momenteel is de zorgrobot actief in 55 instellingen in België, Nederland en Frankrijk. Zora beschikt over sensoren, een stemsynthesizer, speakers en een ingebouwde camera. Hiermee kunnen therapeuten onder meer uitgevoerde oefeningen registreren en per patiënt de intensiteit van de training vastleggen in een logboek.

Bij ouderen helpt Zora mee bij revalidatie en bewegingsoefeningen. Daarnaast wordt Zora ingezet bij revaliderende kinderen en bij kinderen die net even iets meer aandacht nodig hebben. Denk aan speelse educatieve of gedragssturende applicaties. Zora is daarmee een interactieve aanvulling voor de zorgverleners en op het zorgmateriaal dat vandaag al dagelijks wordt ingezet.

Doordat Zora autonoom kan beslissen en reageren, zal de patiënt beter, vlugger en persoonlijkere zorg of hulp krijgen. Bovendien beschikt deze humanoïde zorgrobot ook nog eens over een hoge aaibaarheidsfactor.

Seminars

Andere thema’s op de beursvloer zijn voeding & agri, verpakken en logistiek, waarbij kruisbestuiving genereren tussen de verschillende sectoren de rode draad is. Om deel te nemen aan het seminarprogramma en een bezoek te brengen aan Mocon kunt u een toegangsbewijs aanvragen.

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth)Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid van… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven