Algemeen

Mocon toont ontwikkelingen zorgrobots

zorgrobots op Mocon
Zora is de eerste humanoïde robot ter wereld die ingezet wordt voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren (foto: AZ Damiaan)

In de zorg veroveren sociale robots langzaam een vaste plaats om vervolgens over een niet al te lange tijd onmisbaar te zijn. Op 22 en 23 april organiseert Easyfairs seminars tijdens de vakbeurs Mocon over onder meer het therapeutisch inzetten van servicerobots. De belangrijkste vraag is: hoe ver staan we en hoe zal de exponentiële technologie zorgrobots naar het volgende niveau brengen?

Door bezoekers vanuit een andere sector naar hun eigen business te laten kijken en tot verrassende inzichten te laten komen, vinden zij in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wellicht de oplossing waar ze bewust of onbewust naar op zoek zijn.

Zorgrobots nu en in de toekomst

Momenteel zien we servicerobots vooral wat klusjes doen, al is dat voorlopig vooral op een vermakelijke manier, maar therapeutisch in te zetten zorgrobots worden ook steeds meer betaalbaar en bruikbaarder’. Een serieuze zaak, want het vertelt ons iets bijzonders, namelijk iets over emoties en affectiviteit. Een van de sessies gaat over de vele mogelijkheden die er zijn, maar ook over de uitdagingen.

In robots komen veel technologieën samen en robots prikkelen onze gedachten. Gaan ze echt voor ons zorgen? Zijn ze in 2030 betere voetballers dan wij? Een van de sessies richt zich op robots in ons dagelijks leven en in de zorg. Hoe ver staan we nu en hoe zal exponentiële technologie de robot naar het volgende niveau brengen? Want hoe leuk en menselijk robots er ook uitzien; ze blijven het resultaat van software en technologie.

Zora

Zora is de eerste humanoïde robot ter wereld die ingezet wordt voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren. Momenteel is de zorgrobot actief in 55 instellingen in België, Nederland en Frankrijk. Zora beschikt over sensoren, een stemsynthesizer, speakers en een ingebouwde camera. Hiermee kunnen therapeuten onder meer uitgevoerde oefeningen registreren en per patiënt de intensiteit van de training vastleggen in een logboek.

Bij ouderen helpt Zora mee bij revalidatie en bewegingsoefeningen. Daarnaast wordt Zora ingezet bij revaliderende kinderen en bij kinderen die net even iets meer aandacht nodig hebben. Denk aan speelse educatieve of gedragssturende applicaties. Zora is daarmee een interactieve aanvulling voor de zorgverleners en op het zorgmateriaal dat vandaag al dagelijks wordt ingezet.

Doordat Zora autonoom kan beslissen en reageren, zal de patiënt beter, vlugger en persoonlijkere zorg of hulp krijgen. Bovendien beschikt deze humanoïde zorgrobot ook nog eens over een hoge aaibaarheidsfactor.

Seminars

Andere thema’s op de beursvloer zijn voeding & agri, verpakken en logistiek, waarbij kruisbestuiving genereren tussen de verschillende sectoren de rode draad is. Om deel te nemen aan het seminarprogramma en een bezoek te brengen aan Mocon kunt u een toegangsbewijs aanvragen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven