Ga naar hoofdinhoud

Wilo en Schneider Electric openen H2Powerplant in het Wilopark in Dortmund

Op het Wilopark in Dortmund heeft technologiemultinational Wilo de H2Powerplant officieel in gebruik genomen (foto: Wilo)

De technologiemultinational Wilo heeft officieel zijn waterstoffabriek in gebruik genomen op het hoofdkantoor in Dortmund. De feestelijke opening van de H2Powerplant vond plaats tijdens de internationale industrieconferentie op het Wilopark. De afgelopen maanden is de H2Powerplant ontwikkeld samen met het Franse elektronicabedrijf Schneider Electric. Wilo ziet dit als een van de sleuteltechnologieën om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

“Of het nu in de industrie, het transport of de verwarmingssector is, onze samenleving heeft op alle terreinen groene energie nodig”, zei Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep tijdens de openingsceremonie. Oliver Hermes en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, ondertekenden hierna een Memorandum of Understanding (MoU). Hiermee versterken beide bedrijven hun strategische samenwerking. “Met deze fabriek leggen we de basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en regeneratief energievoorzieningsnetwerk. Daarnaast laten we zien hoe industriële bedrijven essentieel kunnen bijdragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid.” vervolgde Hermes.

H2Powerplant Wilo

Waterstof geproduceerd uit groene energie zoals fotovoltaïsche energie of windenergie is CO2-neutraal. Het kan worden opgeslagen en getransporteerd en biedt een aanzienlijke opslagcapaciteit voor zonne-energie. Slechts één ton kan tot 33.330 kWh energie opslaan. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 11 driepersoonshuishoudens in een flatgebouw. De fabriek kan tot 520 kilogram waterstof opslaan in de 29,8 meter lange tank. Deze tank bestaat uit vier hoofdonderdelen: de fotovoltaïsche installatie op het dak van de Smart Factory, een elektrolyser (geleverd door Enapter), een waterstofopslagtank en een brandstofcel (geleverd door Proton Motor).

Elektrolyser

De elektrolyser scheidt de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot 10 ton groene waterstof produceren uit volledig hernieuwbare energiebronnen. De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kan direct worden gebruikt of omgezet in koeling. Zo wordt de totale systeemefficiëntie verbeterd en een grotere bijdrage geleverd aan een efficiënte, crisisbestendige en klimaatneutrale productie op het Wilopark. De installatie wordt in eerste instantie gebruikt voor nood- of back-up stroomvoorziening. Het huidige ontwerp maakt zelfs een zelfvoorzienende energievoorziening van maximaal twee dagen mogelijk.

Tijdens de Internationale industrieconferentie op het Wilopark ondertekenden Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep (links) en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, een Memorandum of Understanding waarmee beide bedrijven hun strategische samenwerking versterken (foto: Wilo)

H2Powerplant belangrijke bijdrage aan klimaatbescherming

Het nieuwe strategische partnerschap tussen Wilo en Schneider Electric moet de overgang naar de milieuvriendelijke waterstoftechnologie soepel laten verlopen. Het doel op lange termijn is om een wereldspeler te worden in de productie, opslag, distributie en benutting van klimaatneutrale waterstof. Wilo heeft daar vorig jaar de basis voor gelegd door een eigen waterstofteam op te richten. Met zijn EcoStruxure Microgrid Advisor en de EcoStruxure Automation Expert-oplossing biedt Schneider Electric de nieuwste digitale technologieën van Electricity 4.0 voor een sterk geautomatiseerd smart grid. De twee samenwerkingspartners kijken nu naar de serieproductie van groene waterstofsystemen voor de decentrale energievoorziening.

Transitie versneld door energiecrisis

Niet in de laatste plaats versnelt de aanhoudende energiecrisis het streven naar duurzame oplossingen. Wilo stimuleert de energietransitie al tientallen jaren met efficiënte producten en oplossingen. Zo geeft de technologiemultinational actief vorm aan veranderingsprocessen en oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Ook interessant: Wilopark in Dortmund is vooral duurzaam en digitaal

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven