Geautomatiseerde voertuigen zoals automatisch geleide voertuigen (AGV’s) zijn tegenwoordig vaak een integraal onderdeel van magazijn- en productieprocessen en de trend zet verder door. Dat blijkt uit een gezamenlijk marktonderzoek van logistiek adviesbureau Prolog-Team en de Ludwigshafen University of Applied Sciences. Tegelijkertijd wordt de energievoorziening van AGV’s nogal stiefmoederlijk behandeld. Hier ligt een groot potentieel voor optimalisatie in termen van efficiëntie en verhoogde productiviteit.
De trend is duidelijk: in de intralogistiek neemt de automatisering van processen gestaag toe. Volgens het huidige onderzoek van Prolog-Team worden klassieke industriële trucks, zoals vorkheftrucks en handpallettrucks, nog steeds het meest gebruikt. Verrassend is echter het hoge aandeel van geautomatiseerde voertuigen, zoals AGV’s en autonome mobiele robots (AMR). Hum aandeel bedraagt in totaal meer dan veertig procent. De automatiseringsgraad van intralogistieke processen bevindt zich dus al op een aanzienlijk niveau.
Potentieel van de lithium-ion batterij blijft onbenut
Een ander resultaat van de studie: De energievoorziening van elektrische voertuigen wordt overwegend verzorgd door lithium-ion batterijen. En de meerderheid van degenen die momenteel andere technologieën gebruiken, is van plan in de toekomst om te schakelen of de krachtige batterij opnieuw aan te schaffen. De redenen liggen voor de hand: langere levensduur, geringe onderhoudsbehoefte, gering gewicht en lagere bedrijfskosten, alsmede de mogelijkheid tot tussentijds opladen. Het is daarom des te verbazingwekkender dat een derde van de ondervraagden geen informatie kon verstrekken over de gebruikte batterijen. Veel bedrijven houden zich dan ook niet bezig met de energievoorziening van hun transportsystemen, hoewel met name de lithium-ionbatterij duidelijke economische voordelen biedt, als men kijkt naar de total cost of ownership (TCO) en het return on investment (ROI).

Energievoorziening van AGV’s vaak niet efficiënt
Een blik op het oplaadproces levert interessante inzichten op. Een derde van de respondenten geeft aan dat het oplaadproces meer dan een uur duurt, en nog een derde heeft de duur van het oplaadproces helemaal niet bepaald. Wat vooral opvalt, is dat voertuigen overwegend na het einde van de dienst worden opgeladen of zelfs pas wanneer de energie is verbruikt. Daardoor staan voertuigen langer stil en dreigt productieverlies. Daarom is het des te belangrijker om over robuuste, geautomatiseerde laadprocessen te beschikken die in-proces-lading mogelijk maken en een onderhoudsvrije werking garanderen. Dit kan worden bereikt met inductieve puntlaadsystemen, die een hoog niveau van leveringsbetrouwbaarheid bieden. Zij hebben duidelijke voordelen ten opzichte van traditionele laadsystemen met schuifcontacten of laadkabels. De onderhoudskosten zijn niet onaanzienlijk, maar worden niet geregistreerd of zijn niet bekend bij bijna tachtig procent van de respondenten.
Gemiste kansen
De studie brengt ook aanzienlijke leemten in het energie- en logistiek beheer op dit gebied aan het licht. Tot nu toe heeft een groot deel van de bedrijven de kans gemist om hun eigen productiviteit te verhogen door hun laadprocessen te optimaliseren.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek werden ongeveer vijftig overwegend grote en middelgrote ondernemingen uit de industrie, de handel en de dienstensector ondervraagd. Prolog-Team evalueerde de resultaten samen met Ludwigshafen University of Applied Sciences. Wiferion, de aanbieder van oplossingen voor de draadloze energievoorziening van industriële e-voertuigen, bood ondersteuning bij de inhoud en het technische ontwerp.
Het volledige onderzoek kunt u hier lezen.
Meer artikelen over AGV’s: