Ga naar hoofdinhoud

Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion)

Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion zorgde voor een innovatief draadloos oplaadsysteem.

Afhankelijk van de taak kunnen de autonome slimme robots worden uitgerust met verschillende hulpmiddelen zoals haken, streamers of spikes, evenals geavanceerde sensoren om onkruid te verwijderen zonder het gebruik van chemicaliën. In totaal zijn er tien robotarmen beschikbaar,die vijf paar handen vervangen. Deze zijn allemaal multifunctioneel en individueel instelbaar in rijbreedte en werkdiepte. Het is ook niet nodig om de grond te verdichten met behulp van zware tractoren. “Landbouwrobots hebben het potentieel om de landbouw radicaal te veranderen en de transformatie naar ecologische maar tegelijkertijd hoogrenderende teelt in te luiden”, zegt Arend Koekkoek, CEO en oprichter van Pixelfarming  Robotics.

Energievoorziening

Veel experts zijn ervan overtuigd dat autonome robots in de toekomst velden zullen ploegen, zaden zullen zaaien en gewassen zullen oogsten. Maar werken in zware en vuile buitenomgevingen stelt speciale eisen aan de energievoorziening, zodat de voertuigen op batterijen ook hun taken betrouwbaar kunnen uitvoeren.

Innovatief draadloos oplaadsysteem

Leveranciers van energieoplossingen zoals het in Freiburg gevestigde technologiebedrijf Wiferion vertrouwen op het concept van inductieve energietransmissie. Met zijn “draadloze oplader” etaLINK 3000 kunnen onder meer mobiele robots en AGV’s contactloos worden opgeladen. Omdat de laadoplossing een ingekapseld systeem is met IP65-certificering, is het zo sterk dat het voldoet aan alle eisen van geautomatiseerde landbouw. “Ons etaLINK-systeem heeft geen open contacten, connectoren of kabels. Daarom kunnen vocht, stof en vuil de betrouwbare stroomvoorziening op geen enkele manier beïnvloeden”, legt Johannes Mayer, Managing Director bij Wiferion, uit. Op deze manier minimaliseert het bedrijf het risico op downtime. Het systeem werkt via plug-and-play en kan momenteel met 3 kW laden. De lader kan alle gangbare batterijtypen opladen. De energie-experts van Wiferion bevelen echter het gebruik van Li-Ion-batterijen aan om het volledige potentieel van de energievoorziening te benutten. Daarom werkt het bedrijf nauw samen met batterijfabrikant Varta, die eveneens gelooft in de toekomstige trend van duurzaam beheer van landbouwgrond.

Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots
Wiferion’s draadloze batterijlader etaLINK 3000 voor mobiele robots (Foto: Wiferion)

Groeiende vraag

Varta schat dat de wereldwijde markt voor landbouwrobotica tegen 2023 zal groeien tot ongeveer 24 miljard dollar. De vraag naar hoogwaardige energieoplossingen voor geautomatiseerde voertuigen en robotsystemen zal navenant hoog zijn. Volgens de batterijfabrikant bieden lithium-ionbatterijen voor landbouwroboticatoepassingen verschillende voordelen ten opzichte van loodzuuroplossingen. De Application-Specific  Batteries (ASB) Easy Block en Easy Blade, ontwikkeld door Varta, zijn lithium-ion packs voor gebruik in kleine en middelgrote voertuigen. De accu’s zijn modulair en uitbreidbaar  en passen bij de draadloze oplader van Wiferion om een geautomatiseerd en robuust energiesysteem te bieden voor allerlei agrarische toepassingen.

Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots
De Application-Specific Batteries (ASB) Easy Block en Easy Blade van Varta.

Andere toepassingen

Ook de autonome robots van Sherpa Mobile Robotics maken gebruik van een inductieve oplaadsysteem uit de etaLink 3000-serie van het Duitse Wiferion. Lees meer hierover in het artikel Hogere productiviteit door inductief laden mobiele robots

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven