Ga naar hoofdinhoud

Geen groei in 2016 voor hydrauliek

De hydrauliekmarkt groeit in 2016 niet, aldus het VDMA (foto: VDMA)

Volgens het Fachverband Fluidtechnik van de VDMA, blijven de technologie en producten van Duitse hydrauliek- en pneumatiekfabrikanten internationaal gevraagd. Ook in de toekomst zullen deze technologieën in Industrie 4.0 toepassingen een grote rol spelen. Maar een zwakke wereldwijde conjunctuur zet de groei even in de ijskast. Enkele uitspraken die de afgelopen dagen te horen waren tijdens het 10e IFK 2016 in Dresden (D).

Industrie 4.0 is een buzz-woord wat je tegenwoordig veel hoort. Zelfs tijdens het IFK 2016, hét internationale treffen van alle hydrauliek- en pneumatiekspecialisten (zo’n 600) van over de gehele wereld. Het congres ging onder de naam Smart Fluid Power vooral over decentrale aandrijvingen, geïntegreerde intelligentie, energiebesparing  en de mogelijkheid dat de verschillende componenten met elkaar communiceren. Maar laten we eerlijk zijn, dit soort oplossingen worden al langer gemaakt door de hydraulische en pneumatische industrie. Intelligente besturings- en regeltechniek, geïmplementeerde sensortechniek voor realtime data, opslag, interpretatie en terugkoppeling van data in een systeem, geautomatiseerde inbedrijfsstelling en communicatieprotocollen zijn stand der techniek. “Daarom kunnen we zeker over Smart Fluid Power spreken,” aldus Christian H. Kienzle, CEO van Argo-Hytos GmbH en voorzitter van de branchevereniging Fluidtechnik van de VDMA. “Onze branche is goed voorbereid op de toekomst, maar we moeten wel blijven investeren in scholing, opleiding, onderzoek en ontwikkeling. Alle hierdoor kunnen we in de toekomst ook succesvol blijven.”

Zo'n 600 participanten bezochten het IFK 2016 in Dresden (foto: Paul Quaedvlieg)

Zo’n 600 participanten bezochten het IFK 2016 in Dresden (foto: Paul Quaedvlieg)

Zwakke conjunctuur

Er mag dan tijdens het congres veel over techniek gesproken worden, Kienzle waarschuwde de aanwezigen wel. “2015 stond in het teken van gemengde economische ontwikkelingen. Een vergelijkbare ontwikkeling verwachten we momenteel voor 2016. Wereldwijd zijn er diverse crisissen, 19 oorlogen en diverse onzekerheden gaande. Een wereldwijde economische groei laat op zich wachten. Van hieruit bekeken verwachten we dit jaar nul procent groei voor de hydraulische industrie in Duitsland en een 6 procent groei voor de pneumatiekwereld.” In 2015 was de Duitse ‘Fluidtechnik’ goed voor een omzet van 6,7 miljard euro en werd er 53 procent aan componenten en technologie geëxporteerd. Daarmee staat de Duitse hydrauliek en pneumatiekindustrie op een eerste plaats wereldwijd met een marktaandeel van 25 procent. Daarna komen de VS (16 %), Japan (8%) en China (7%).

IFK 2016

Mobiele hydrauliek was een populair thema tijdens het 10e IFK in Dresden (foto: Paul Quaedvlieg)
Mobiele hydrauliek was een populair thema tijdens het 10e IFK in Dresden (foto: Paul Quaedvlieg)

Maar was er dan ook goed nieuws te melden in hydrauliek en pneumatiekland? Ja, zeker wel. Zowel op industrieel gebied als bij de mobiele hydrauliek waren veel interessante lezingen. Het IFK is immers het grootste kennisuitwisselingsplatform van Europa op dit gebied. Over de drie dagen verspreid waren er 114 lezingen van een hoogstaand technisch niveau. Het zwaartepunt lag bij de meeste lezingen toch wel op hydrauliekgebied en dan met name ging het over mobiele hydrauliek (25%), pompen (17%), systeemarchitectuur & besturingen (13%), kleppen en andere componenten (12%), basishydrauliek (12%) en diverse andere onderwerpen. Pneumatiek maakte slechts 9% uit van de lezingen.

TU Dresden

Bij het IFK zelf zien we ook plussen en minnen. Zo neemt het aantal deelnemers af. Dit jaar waren er 600 participanten. Sinds het hoogtepunt in 2010 (738) is de daling gestaag naar beneden aan het gaan. Inherent aan werkdruk en mogelijke kosten voor deelname? Groei zit er echter wel in het aantal exposanten op de beursvloer. Dit aantal groeide naar 37, waar vooral Duitse bedrijven diverse noviteiten lieten zien. Wat opviel waren een aantal producten, die pas later dit jaar aan het publiek worden getoond. Behalve lezingen konden de deelnemers ook een kijkje nemen in het laboratorium van de TU Dresden (TUD). Het Duitse bedrijfsleven ondersteunt de TUD met miljoenen euro’s per jaar voor onderzoek. We zagen dan ook diverse interessante proefopstellingen van diverse lopende projecten op hydrauliek- en pneumatiekgebied. Houdt de komende maanden het vakblad AT-aandrijftechniek in de gaten, want er wordt straks meer gepubliceerd over hydrauliek, pneumatiek en alle ontwikkelingen op dit gebied.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven