Ga naar hoofdinhoud

3D-camera snel en eenvoudig configureerbaar

Het is tevens mogelijk om met één O3D camera verschillende objecten te herkennen (foto: ifm)

Met de O3D 3D-camera van ifm is het mogelijk om 3D-beeldverwerking in korte tijd te implementeren in een proces. Met de bijgeleverde intuïtieve applicatiesoftware (ifm Vision Assistent Software) met voorgeprogrammeerde algoritmen zijn objecten snel in te leren zonder kennis van beeldverwerking.

Het hart van de ifm O3D 3D-camera is een nieuwe digitale PMD (Photo Misch Detektor) beeldchip van 176 x 132 pixels (23 232 beeldpunten) op basis van ’Time of Flight’ (ToF) technologie. De camera zendt een onzichtbare gemoduleerde infrarode LED lichtpuls uit en deze wordt door het object terug gereflecteerd. Voor ieder beeldpunt wordt de onderlinge afstand tot de chip berekend. De tijd van een reflectie is bepalend voor de afstand. Met meer dan 23 000 beeldpunten ontstaat een beeld met hoge resolutie.

De PMD beeldchip heeft een referentiekanaal dat er voor zorgt dat het uitgezonden LED licht deels direct op de sensor schijnt. De beeldchip vergelijkt het uitgezonden licht met het terug gereflecteerde licht zodat temperatuur- en verouderingsdrift de meting niet beïnvloeden. In combinatie met het meervoudig ontspiegelde objectief van de camera hebben vreemd licht en veranderende lichtomstandigheden geen invloed op de meting. Dit geeft de gebruiker veel vrijheid bij het positioneren van de sensor.

De camera kan via een M12 Ethernetaansluiting via netwerken (TCP/IP en EIP) worden gebruikt. De 8-pins M12 aansluiting levert de voedingsspanning voor de camera en is tevens de verbinding voor zowel de analoge als digitale signalen. De behuizing van de O3D voldoet aan beschermingsgraad IP65/IP67. De camera is te gebruiken in een omgevingstemperatuur van -10°C tot 50°C.

Lees het complete artikel inclusief toepassingsvoorbeelden van de O3D camera van ifm in de komende AT-aandrijftechniek nr. 2.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven