Ga naar hoofdinhoud

Huisman Equipment bereikt 100ste mastkraan track record

De twee HLMC's die zijn geïnstalleerd op Spliethoff's nieuwbouw heavy lift schip Brouwersgracht hebben ieder een hijsvermogen van 500mt (foto: Huisman Equipment)

Met de levering van twee Heavy Lift Mast Cranes (HLMC) voor Spliethoff heeft Huisman Equipment een track record van 100 Mastkranen bereikt. De eerste in zijn soort, gebouwd in 1984, presteert nog steeds uitstekend aan boord van BigLift Shipping’s heavy lift schip Happy Buccaneer.

De twee HLMC’s die zijn geïnstalleerd op Spliethoff’s nieuwbouw heavy lift schip Brouwersgracht hebben ieder een hijsvermogen van 500mt, waardoor het schip geschikt is voor zowel heavy lift transport als offshore installatie. Het ontwerp van Huisman Mastkranen kenmerkt zich door een laag gewicht, hoge capaciteit, optimale vrije dekruimte en stabiliteit van het schip tijdens het (off)loaden.

Voorloper in elektrificatie kranen

In 1984 ontving Huisman de Entrepreneurs Award Heavy Lift Mast Cranes voor het ontwerp van de Happy Buccaneer 550mt HLMC’s. Het innovatieve en compacte ontwerp van de volledig elektrische HLMC bleek een echte ‘step change’ in de heavy lift-industrie. Huisman is een voorloper geweest in de elektrificatie van heavy lift kranen om zo energie-efficiënt mogelijk te opereren.

Industriestandaard

De in eigen huis ontwikkelde en gebouwde kranen van Huisman zijn een industriestandaard geworden in het ontwerp en constructie van heavy lift kranen. Ze kennen een hijscapaciteit tot 2.500mt en een kantelmoment tot ca. 45.000tm. Hoger is op aanvraag mogelijk.

Dit type kraan kent diverse voordelen zoals een goede laadcurve vergeleken met conventionele kranen met een gelijkwaardige footprint, ze zijn volledig elektrisch aangedreven (met regeneratie) en er is slechts een kleine fundering vereist.

Ook tandemconfiguratie mogelijk

Verder beschikken deze kranen over een kleine uitzwaai achterzijde, een laag eigen constructiegewicht, een laag zwaartepunt en een verticale zekering van de giek. Voor de operator is het prettig dat ze draadloos en op afstand bestuurbaar zijn, er is een verbeterd zicht voor de operator en als tandemconfiguratie kunnen twee kranen door één enkele machinist worden bediend.

Concurrentievoordeel

Arne Hubregtse, lid Executive Board van Spliethoff Group: “Met onze nieuwbouwschepen Brouwersgracht en Bloemgracht zijn er acht heavy lift schepen in onze vloot uitgerust met Huisman Heavy Lift Mastkranen. Door hun uitstekende ontwerp en resultaatgerichte capaciteit hebben de Huisman kranen ons vaak een concurrentievoordeel gegeven.”

“We kijken uit naar het uitvoeren van uitdagende projecten met de 100ste tot de 103e HLMC’s en vertrouwen erop dat Huisman hun kranen zal blijven doorontwikkelen om de heavy lift en offshore markt te ondersteunen met baanbrekende ontwerpen.”

Oudste model nog steeds operationeel

David Roodenburg, CEO van Huisman: “Het is een grote eer om deze prachtige mijlpaal samen met Spliethoff en haar zuster uit de groep, BigLift Shipping te vieren. Binnen 40 jaar hebben we onze eerste HLMC’s geleverd voor de Happy Buccaneer en onze 100ste voor Spliethoff’s nieuwste toevoeging aan hun vloot.”

“Het feit dat de kranen van de Happy Buccaneer nog steeds operationeel zijn, is een bewijs van de robuuste technologie en de lange levensduur van dit kraanontwerp. We hopen dat onze kranen de komende decennia een belangrijke rol zullen blijven spelen in het succes van de Spliethoff Group.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven