Ga naar hoofdinhoud

Huisman levert offshore mastkraan voor Taiwan

Huisman Equipment heeft de opdracht gekregen voor de mastkraan voor de Green Jade in Taiwan. (foto: Huisman Equipment)

Huisman Equipment in Schiedam heeft een contract verworven voor de levering van een 4.000 mt Offshore Mastkraan (OMC) voor CSBC Corporation. De kraan is bestemd voor heavy lift vessel Green Jade en wordt gebouwd bij de productielocatie van Huisman in China. De kraan zal na de geplande levering in 2022 door joint-venture CSBC-DEME Wind Energy (CDWE) worden ingezet op de Taiwanese offshore windmarkt.

De high-tech mastkraan heeft een hijsvermogen van 4.000 mt bij 125 m boven dek en is uitgerust met speciale hulpsystemen voor het hanteren van lange turbine-onderdelen. De Green Jade is hiermee uitgerust om de nieuwe generatie fundaties en grote windturbines op de meest effectieve manier te installeren. De kraan is bovendien voorbereid op uitbreiding met een super fly jib, waarmee kleinere onderdelen tot een hoogte van 185 m boven dek kunnen worden gehesen.

Behalve de offshore mastkraan zal Huisman ook een 65 mt knuckle boom kraan leveren voor algemene hijswerkzaamheden aan boord. Beide kranen worden op de werf van CSBC geïnstalleerd en in bedrijf gesteld.

Offshore mastkraan

De offshore mastkraan van Huisman is dankzij de combinatie van de grote hijshoogte en beperkte footprint geschikt voor de installatie van fundaties voor windturbines. Doordat het schip onder variërende weersomstandigheden continu moet kunnen werken, is er hoge capaciteit nodig voor dynamische belastingen. De kleine footprint zorgt voor een kleine minimum radius, waardoor er maximale dekruimte overblijft voor projectlading.

Een kraan met een dergelijke hijshoogte beïnvloedt de stabiliteit van het schip door het grote gewicht en het hoge zwaartepunt van de kraan. Deze impact wordt verkleind door het mastkraanconcept waarbinnen de lieren van de kraan op dekhoogte staan en niet ter hoogte van het zwenkplatform.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven