Ga naar hoofdinhoud

Capgemini ondersteunt hybride Hypercar Peugeot met data en AI

De specifieke rekenvaardigheid, algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) die Capgemini levert vormen een aanvulling op de software die al binnen de sport en auto-industrie is ontwikkeld (foto's: Peugeot)

Peugeot Sport is een meerjarige samenwerking aangegaan met IT-specialist Capgemini. Capgemini zal het team van de Peugeot 9X8 voor het FIA World Endurance Championship voorzien van geavanceerde digitale hulpmiddelen. Hiermee is Peugeot Sport er klaar voor om deze zomer terug te keren naar de topklasse van het langeafstandsracen. De nieuwe samenwerking belichaamt ook de toewijding van beide merken voor de energietransitie.

Met de digitale krachten van Peugeot Sport en Capgemini samen kunnen de ingenieurs, coureurs en monteurs van het raceteam nog meer kennis opdoen over de 9X8. Ook wordt alles op alles gezet om de auto nog verder door te ontwikkelen. Dat wordt namelijk een cruciaal onderdeel van de auto, aangezien de hardware van de auto de komende vier jaar volledig vastligt volgens de regelgeving van het FIA World Endurance Championship voor de klasse van de Hypercars.

Ondersteuning door algoritmes en AI

Peugeot Sport bevindt zich momenteel in een cruciale fase in de ontwikkeling van de auto. Deze fundamentele technologische ondersteuning laat zien hoe de autosport zich ontwikkelt. De specifieke rekenvaardigheid, algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) die Capgemini levert vormen een aanvulling op de software die al binnen de sport en auto-industrie is ontwikkeld.

Nauwkeuriger energiemanagement

Dat zorgt weer voor een nog nauwkeuriger energiemanagement tijdens de acceleratie en regeneratie, twee hoogst belangrijke parameters op gebied van prestaties en betrouwbaarheid. De verbeteringen die voortkomen uit de nieuwe samenwerking tussen Peugeot Sport en Capgemini zorgen voor nog betere prestaties van de Hypercar, maar komen ook ten goede aan de normale Peugeot’s.

Real time analyses

Het in real-time kunnen analyseren van het gedrag van de auto biedt een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor het team. Als aanvulling op de snel veranderende technologieën in de autosport, maar vooral ook draagt het bij aan de voortdurende zoektocht naar meer prestaties. Bij de ontwikkeling kan nu rekening worden gehouden met meer verschillende racescenario’s.

Peugeot capgemini
Real-time analyse van het gedrag van de auto levert veel data op

Digitale technologie

“We zijn blij dat we onze krachten kunnen bundelen met een specialist op gebied van digitale technologie, data en kunstmatige intelligentie,” zegt Jean-Marc Finot, Director Peugeot Sport. “Iedere meter die onze hybride Hypercar aflegt op het circuit of in de simulator wordt vastgelegd en geanalyseerd met de geavanceerde hulpmiddelen van Capgemini, aanvullend op de data die het team zelf verzamelt.”

Toekomstige mobiliteit

“Het is geweldig om samen te werken met Peugeot Sport, dat van de Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar een icoon van zijn tijd wil maken,” zegt Jérôme Siméon, CEO van Southern Europe Strategic Business Unit bij Capgemini en Group Executive Board Member.

Peugeot 9X8 capgemini
De hybride Hypercar Peugeot 9X8

“We kijken ernaar uit om onze geavanceerde data-analyse en expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie beschikbaar te maken voor de experts van Peugeot Sport. Onze samenwerking draait sterk om technologie en versterkt de relatie die Capgemini al lange tijd heeft met de Stellantis Group. We delen elkaars waarden en ambities voor innovatieve en duurzame toekomstige mobiliteit.”

Efficiënt aerodynamicaconcept

De 9X8 is volledig ontworpen door Peugeot Sport, in samenwerking met het Style and Design Department van Peugeot. De Hypercar is voorzien van een radicaal nieuw, efficiënt aerodynamicaconcept, rijdt op 100% hernieuwbare energie en is voorzien van een nieuwe generatie batterijen. Alles sluit bovendien aan op de toewijding van Peugeot voor innovatieve en duurzame mobiliteit.

De extreme omstandigheden van de autosport, zeker die van langeafstandsracen, bieden waardevolle omstandigheden voor het evalueren van technologieën. Sinds de eerste circuittests van de 9X8 in afgelopen december heeft Peugeot zich gericht op het versnellen van de ontwikkeling van de auto, ook op het gebied van de (elektro)motoren en de geëlektrificeerde vierwielaandrijving.

Weten hoe Alpine communiceert met haar raceauto’s? Lees dan dit artikel: Wanneer de A480 met de race-engineers praat (+video)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven