Algemeen
Schaeffler snijdt fors in productielocaties en personeel, investeert in verdere transformatie (foto's: Schaeffler)

Schaeffler, een grote toeleverancier voor de automobielsector en industrie, gaat fors snijden in productielocaties en personeel. Tegelijkertijd komen er aanvullende structurele maatregelen om de Schaeffler Groep verder te transformeren en het concurrentievermogen te versterken. Zo wordt er geïnvesteerd in waterstoftechnologie, elektromotoren en Industrie 4.0 technologie. In totaal worden 4.400 personen ontslagen op meerdere productielocaties in Duitsland en Europa.

De Schaeffler Groep neemt het pakket maatregelen met twee brede doelstellingen: Enerzijds capaciteitsvermindering en consolidatie van locaties en anderzijds versterking van het concurrentievermogen en uitbreiding van lokale capaciteiten.

De plannen omvatten een netto-inkrimping van het personeelsbestand met 4.400 personen in Duitsland en Europa tegen eind 2022, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar twaalf locaties in Duitsland en twee elders in Europa.

Structurele overcapaciteit

Hoewel de vraag in de afgelopen maanden in alle drie divisies en vier regio’s van Schaeffler is toegenomen, blijft de onzekerheid over de pandemische vooruitzichten en de daaruit voortvloeiende economische terugval groot.

De Schaeffler Groep neemt het pakket maatregelen met twee brede doelstellingen

Bovendien wijzen de markt- en omzetprognoses voor de periode van vijf jaar tot 2025 op een langzaam herstel, wat leidt tot structurele overcapaciteit in de productievestigingen van de onderneming.

Ook daling bij industrie

De automobielindustrie, die al een structurele transformatie onderging te midden van de overgang naar elektrificatie, is hard getroffen door de coronacrisis. De wereldwijde voertuigproductie zal in 2020 naar verwachting met 20 procent dalen ten opzichte van het jaar ervoor, en een terugkeer naar het niveau van voor de crisis wordt op zijn vroegst in 2024 verwacht.

De wereldwijde industriële productie is ook aanzienlijk beïnvloed, waarbij de schattingen voor 2020 wijzen op een daling van 8 tot 12 procent.

Verouderde productportefeuilles

Terwijl de capaciteitsvermindering gevolgen zal hebben voor de grotere locaties van Schaeffler in Herzogenaurach, Bühl, Schweinfurt, Höchstadt en Homburg, zullen de gevolgen vooral merkbaar zijn op locaties met technologisch verouderde productportefeuilles of sterk gefragmenteerde fabrieksstructuren.

Tot deze laatste behoren de fabrieken in Wuppertal, Luckenwalde en Eltmann, de engineering locatie van het bedrijf in Clausthal-Zellerfeld en de Automotive Aftermarket-operaties in Hamburg en Keulen.

Clusteren en consolideren

Het tweede deel van het pakket maatregelen bestaat uit het clusteren en consolideren van de technologie en productiecapaciteiten in de vestigingen van de Schaeffler Groep in Herzogenaurach, Höchstadt, Bühl en Schweinfurt. Dit zal het concurrentievermogen van de onderneming als geheel versterken.

Waterstoftechnologie en elektromotoren

De plannen voor Herzogenaurach, de wereldwijde hoofdvestiging van de Schaeffler Groep, zijn gericht op de oprichting van een ultramodern centraal laboratorium en de vestiging van een competence center voor waterstoftechnologie.

De locatie in Bühl, waar de Automotive OEM-divisie van het bedrijf gevestigd is, zal worden ontwikkeld tot een competence center voor e-mobility oplossingen en de massaproductie van elektromotoren. Als onderdeel van dit proces zal Bühl 500 extra banen krijgen die, volgens de oorspronkelijke plannen van het bedrijf, in eerste instantie waren gereserveerd voor de Szombathely-locatie in Hongarije.

Innovatiecentrum Industrie 4.0

Er komt een speciaal innovatiecentrum voor Industrie 4.0 technologieën

In Schweinfurt, de hoofdzetel van de industriële divisie van de groep, is Schaeffler van plan om de productieprocessen voor conventionele lagerproducten met een middelgrote en grote diameter te consolideren en te clusteren, waardoor de capaciteit van deze locatie aanzienlijk wordt versterkt.

De maatregelen zullen ook de belangrijkste ontwikkelingsactiviteiten van de Industrial Division op belangrijke gebieden van de toekomstige technologie, zoals robotica, versterken. Het bedrijf is ook van plan om een innovatiecentrum voor industrie 4.0-technologieën voor de hele groep op te richten en zijn activiteiten op het gebied van gespecialiseerde luchtvaartproducten uit te breiden.

Kosten reorganisatie 700 miljoen

Schaeffler hoopt met deze operatie een jaarlijkse besparingen van 250-300 miljoen euro te halen totdat 90 procent hiervan gerealiseerd is in 2023. De totale transformatiekosten schat het Duitse bedrijf op zo’n 700 miljoen euro. Sinds 2018 is Schaeffler al aan het reorganiseren. Zo zijn er al ruim 8.000 personen ontslagen of met een vertrekregeling vrijwillig bij het bedrijf weggegaan.

Eerste publicatie Paul Quaedvlieg 10-09-2020

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

 • T-Systems en AWS in 5G en Edge

  T-Systems en AWS bundelen 5G en Edge oplossingen

  T-Systems en AWS werken samen in een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor de industrie. (ill.: T-Systems) T-Systems en AWS (Amazon Web Services) lanceren een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor… Lees verder →

 • ZF Marine transmissie buitenboordmotor

  ZF Marine lanceert 2-gangs transmissie voor buitenboordmotoren

  ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld voor de V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. (foto: ZF Marine) ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. De overbrenging is… Lees verder →

 • Schaeffler componenten

  Nieuwe Schaeffler componenten voor robots en cobots

  De combinatie van de tandwieloverbrenging, hoekcontactnaaldlagers en zorgt voor een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties. (foto: Schaeffler) Schaeffler presenteert op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten. De onderneming ziet bijzondere kansen om synergieën voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven