Algemeen
Schaffler bij waterstofinitiatief
Gestapelde bipolaire platen zijn een belangrijk onderdeel van het brandstofcelsysteem. (foto: Schaeffler)

Schaeffler vergroot zijn betrokkenheid bij waterstoftechnologie. Het bedrijf is nu sturend lid van de Waterstofraad, een wereldwijd actieve waterstofbelangengroep die in België is gevestigd. Het initiatief omvat 81 toonaangevende bedrijven uit de energie-, transport- en industriële sector. Het doel van het waterstofinitiatief is om de waterstoftechnologie in de richting van de industrialisatie te sturen.

“We willen CO2-neutrale, duurzame mobiliteit vormgeven met betrekking tot de gehele energieketen. Dat doen we door het enorme toekomstpotentieel van groene waterstof in de hele waardeketen te benutten”, aldus Klaus Rosenfeld, CEO van Schaeffler AG. “De toetreding tot de Waterstofraad stelt ons in staat om samen met sterke partners wereldwijd de waterstoftechnologieën verder te ontwikkelen en op te zetten.

Waterstofinitiatief

Met het doel om maximale duurzaamheid en CO2-neutraliteit te bereiken, geeft Schaeffler als toeleverancier mede vorm aan de mobiliteit en de bijbehorende energieketen. Volgens Rosenfeld biedt waterstoftechnologie een groot potentieel, zowel op het gebied van energieopslag als van emissievrije aandrijfoplossingen.

De kerncompetentie op het gebied van materiaaltechnologie, vormgevingstechnologie en oppervlaktetechnologie maakt een efficiënte productie van belangrijke componenten voor de toekomstige waterstofeconomie mogelijk.

De oprichting en ontwikkeling van onderzoeks- en ontwikkelingspartnerschappen voor het ontwikkelen en testen van brandstofcelcomponenten is ook hier een belangrijke strategische taak. Schaeffler is vorig jaar al lid geworden van de Beierse Waterstofraad.

Componenten voor brandstofcellen

Schaeffler richt zich al geruime tijd op de waardeketen van belangrijke componenten voor brandstofcellen. Bipolaire platen worden geproduceerd door middel van nauwkeurige vorming en coating in het dunne-laags bereik. Eenmaal gestapeld vormen de platen een belangrijk onderdeel van een brandstofcelsysteem.

De brandstofcelstapels zijn energie-omzetters, die waterstof laten reageren met zuurstof om water te vormen. De elektriciteit die tijdens dit proces wordt opgewekt, kan worden gebruikt om de elektromotor van het voertuig van stroom te voorzien.

Het portfolio van Schaeffler voor geoptimaliseerde brandstofcelsystemen wordt uitgebreid met extra vakgebieden, zoals elektronische regelsystemen, speciale hoogwaardige lagers, slimme thermische managementmodules of componenten voor passieve waterstof-recirculatie.

Eerste publicatie door redactie Aandrijftechniek op 16 jan 2020

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven