Vakboeken nieuws

Stoomcarrousels

Vraag een techneut naar toepassingen van stoom en hij noemt de stoomlocomo-tief als eerste. De kans is groot dat hij de stoomcar-rousel als tweede noemt (of de stoomwals). Stoomcar-rousels zijn jarenlang het hart van de Nederlandse kermissen geweest. Met prachtige façades en een betoverend interieur waren ze niet alleen geliefd bij kinderen maar ook bij de opgroeiende jeugd. De Stichting Kermis-Cultuur heeft een boek uitgegeven waarin een stukje techniek maar vooral een stuk geschiedenis en cultuur wordt beschreven.

De glorietijd van de stoomcarrousel ligt tussen 1890 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is de exploitatie nog moeizaam op gang gekomen maar het was voor iedereen duidelijk dat deze tractie zijn beste tijd hadden gehad. Momenteel is er nog maar één in bedrijf in Nederland, namelijk in de Efteling.

Met de paplepel
De auteur van het boek, Hennie van Oers, heeft ‘de kermis’ met de paplepel ingegeven gekregen. Zijn vader en grootvader bouwden reeds lang voor zijn geboorte allerlei miniatuurattracties waarmee ze zelfs de landelijk TV haalden. Hennie mocht helpen met de opbouw van de miniatuur stoom-carrousel en raakte er meer en meer door gefascineerd. Hij heeft zijn belangstelling verder verdiept en is informatie en fotomateriaal gaan ver-zamelen.

Van Oers neemt de lezer mee in zijn kroniek naar de opkomst en de teloorgang van de stoomcarrousel, de toepassing van de stoommachine, Roermond als de kermisstad van Nederland, ontwerpers, constructeurs, beeldhouwers en kunstschilders, de romantiek, maar vooral naar de exploitanten zelf.

Het boek van A4 formaat telt 270 pagina’s en bevat ruim 850 authentieke foto’s en documenten, hoofdzakelijk in zwart-wit, en alleen die al maken het boek de aanschaf waard. Het boek bevat ook de nodige technische illustra-ties. Het boek is te bestellen bij de Stichting Kermis-Cultuur en kost € 29,95 exclusief verzendkosten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven