Ga naar hoofdinhoud

Elektrotechniek voor werktuigbouwkundigen

Bij Noordhoff Uitgevers is de vijfde druk verschenen van Elektrotechniek voor werktuigbouwkundigen en andere technici (foto: Noordhoff Uitgevers).

Bij Noordhoff Uitgevers is de vijfde, volledig herziene druk van het leerboek Elektrotechniek voor werktuigbouwkundigen en andere technici verschenen. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor het hoger technisch onderwijs, maar is ook heel bruikbaar als naslagwerk voor niet-elektrotechnici in het bedrijfsleven die voor bepaalde werkzaamheden moeten teruggrijpen naar de basis van de elektrotechniek.

Het boek is geschreven door Reuwke van Hoek en Leo Scheltinga, beiden met een ruime ervaring in het technisch onderwijs. De eerste drukken van deze uitgave waren bedoeld voor het middelbaar technisch onderwijs, deze volledig herziene vijfde druk is bedoeld voor technische hogescholen. Een aantal hoofdstukken (onder andere over installatietechniek en elektrowarmte) is vervallen. Voor het eerst is de uitgave volledig in kleur gedrukt.

Het boek is vooral herschreven omdat de grens tussen de elektrotechniek en werktuigbouw steeds meer vervaagt. Elektromotoren vervangen niet alleen deels andere typen aandrijvingen, maar ook steeds meer handkracht. Dit betekent niet alleen dat motoren moeten worden ingebouwd in constructies, maar dat ook bekabeling, beveiliging, aansturing, sensoren etcetera moet worden aangelegd.

Beter inzicht in elektrotechniek

De eerste acht hoofdstukken zijn gewijd aan de basis van de elektrotechniek: energie, spanningsbronnen, AC en C, weerstand, schakelingen, magnetisme en inductie, trafo’s en spoelen en condensatoren. In de resterende elf hoofdstukken wordt aandacht besteed aan toepassingen en situaties waarmee werktuigbouwkundigen kunnen worden geconfronteerd. In dit deel is er aandacht voor onder meer halfgeleiders, sensoren, meetapparatuur, de diverse typen motoren (gelijkstroom, wisselstroom, draaistroom, servo, stappen, lineaire) en frequentieregelaars, maar ook aan schakelingen, veiligheid en kathodische bescherming.

Het boekwerk is rijkelijk voorzien van foto’s en van strakke en duidelijke tekeningen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen, waarvan de antwoorden achter in het boek zijn terug te vinden. Met een unieke code aan de binnenzijde van het boek krijgt de gebruiker toegang tot digitale ondersteuning via de bij het boek behorende website. Hierop staat aanvullend materiaal voor studenten en docenten. De uitgave is ook verkrijgbaar als e-book.

Hoek, R. van, Scheltinga, L.: Elektrotechniek voor werktuigbouwkundigen en andere technici, 5e druk, Noordhoff Uitgevers, 2005, ISBN 978-90-0-83676-4, € 55,95.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven