Ga naar hoofdinhoud

Nieuw boek over functioneel keramiek

Op initiatief van samenwerkende bedrijven en universiteiten in de Stichting Applied Piezo is een nieuw boek geschreven over de theoretische achtergronden van deze piëzo elektrische materialen. Het boek “An Introduction to Piezoelectric Materials and Components” wordt vandaag uitgereikt tijdens de opening van een internationale conferentie “Electroceramics XIII”op de Universiteit Twente over functioneel keramiek aan dr. A. Flierman voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente en aan professor D. Blank wetenschappelijk directeur van het MESA+ instituut en lid van het topteam High Tech Systemen en Materialen.

Het boek is geschreven door dr. ir. Jan Holterman, werkzaam bij het in Hengelo gevestigde ingenieursbureau Imotec, en dr. ir. Pim Groen, werkzaam bij Holst Centre en de Technische Universiteit Delft. Dit boek zal worden gebruikt in het onderwijs voor HBO en universitaire studenten die de benodigde technologie van de toekomst voor deze toepassingen moeten ontwikkelen, maar ook als naslagwerk voor de constructeurs die dagelijks nieuwe toepassingen ontwerpen. Dit rijk geïllustreerde boek zal zeker een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van dit vakgebied binnen en buiten Nederland.

Slimme materialen
High Tech materialen zijn een focusgebied in onze nationale innovatiedoelstellingen en al vele jaren is de markt voor zogenaamde “slimme materialen” wereldwijd sterk groeiende. Een zeer belangrijke categorie zijn de piëzo elektrische materialen. Deze materialen produceren onder druk een elektrische spanning en andersom zullen zij vervormen als een elektrische spanning wordt aangelegd. Dagelijks wordt door een ieder minimaal tien keer gebruikt gemaakt van dit effect zonder dat men zich dit realiseert. Voorbeelden hiervan zijn alledaagse toepassingen zoals de gasaansteker, dieselinjectoren in de auto, inktjet printkoppen of het nauwkeurig positioneren van een de lens van een fotocamera, maar ook bijzondere High Tech systemen of medische apparatuur.

  • Titel: An Introduction to Piezoelectric Materials and Components
  • Auteurs: Jan Holterman, Pim Groen
  • Uitgever: Stichting Applied Piezo, Apeldoorn 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven