Ga naar hoofdinhoud

De elektrische auto 1914 versus 2020

Bij Uitgeverij Pepijn is een opmerkelijk boek uitgekomen. In ‘De elektrische auto – is het marktaandeel van 1914 in 2020 haalbaar?’ zet auteur Jan Wouters, directeur van het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie, vraagtekens bij de op handen zijnde doorbraak van de gedoodverfde auto van de toekomst, vanwege de complexe samenhang van belangen van de auto-industrie en overheden. De auteur laat zien dat de problematiek rond de elektrische auto nauwelijks anders is dan honderd jaar geleden.

In het begin van de vorige eeuw reden in Amsterdam en Haarlem circa zeventig elektrische taxi’s rond. Mede daardoor was het marktaandeel van de elektrische auto in 1914 in Nederland 2,4%. De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben. Dit komt wederom overeen met een marktaandeel van circa 2,4%.

In dit boek neemt de auteur de lezer mee naar de geschiedenis van de elektrische auto. Met heldere en soms vermakelijke voorbeelden laat hij zien waarom de elektrische auto een eeuw geleden in de concurrentie met de conventionele benzineauto ten onder ging.

Vervolgens koppelt hij de historie aan het heden en vraagt hij zich af hoe groot de kans is dat de geschiedenis zich herhaalt. Velen voorspellen een gouden toekomst voor de elektrische auto, maar hoe hard zijn de feiten waarop die voorspelling is gebaseerd? Veel voorspellingen zijn gebaseerd op aannames; worden de ontwikkelingen in de olie-industrie en de CO2-problematiek wel juist ingeschat? En wat is de waarde van die ontwikkelingen? Pas als rekening wordt gehouden met de complexe samenhang van belangen van alle stakeholders kan de elektrische auto een succes worden.

De auteur
Jan Wouters studeerde Technologie – en Innovatiebeleid én Bedrijfswetenschappen en is o.a. directeur van het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie. Hij deed eerder onderzoek naar het falen van de Wankelmotor, zowel vanuit een technologische als economische insteek. Hij is onderzoeker en schrijver en maakt in dit boek op boeiende wijze een leerzame koppeling tussen verleden, heden en toekomst.

De elektrische auto: Is het marktaandeel van 1914 in 2020 haalbaar? Jan Wouters, ISBN 978 9078709 220, aantal pagina’s: 124, winkelprijs: 14,95 euro

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven