Vakboeken nieuws

Advanced engineering design

Onder de titel ‘Advanced engineering design – Lifetime performance and reliability’ heeft Dr. Anton van Beek van de Technische Universiteit Delft recent een boek uitgegeven waarin in twee delen diepgaand wordt ingegaan op het ‘ontwerpen op levensduurprestatie en betrouwbaarheid’ en het ‘ontwerpen van hoge precisie en hoge betrouwbaarheid systemen’.

In het boek wordt ook uitgebreid stilgestaan bij tandwielen. Zo wordt een overzicht gegeven van tandwielschades volgens ISO 10825 en wordt ingegaan op vermoeiing, de basis voor de berekening van aandrijfassen, en op tandvoetspanning. Verder worden berekeningen aan geconcentreerde contacten beschreven (formules van Hertz), toegepast op tandwielberekeningen (tandflankspanning). Maar ook rail-wielcontacten, lagers en dergelijke komen aan de orde.

Het boek beschrijft daarnaast de Fundamentals van wrijving en warmteontwikkeling, slijtage, materiaalkeuze, en smeermiddelkeuze en onderhoud. Tot slot wordt ook het berekenen van (elasto)hydrodynamische smering (smeerfilm) behandeld. Onderwerpen die zijdelings met tandwielen te maken hebben en in het boek worden behandeld, zijn as-naafverbindingen (zoals de spieverbinding inclusief vermoeiingsberekeningen van aandrijfassen), perspassingen en de basis voor continue variabele transmissies.

Een uitgebreide beschrijving is te vinden op www.werktuigbouw.nl waar ook veel handige calculators te vinden zijn, waaronder tandwielcalculators.

  • Titel: Advanced engineering design, 536 pagina’s
  • Auteur: Dr. Anton van Beek
  • Uitgever: Tribos
  • ISBN 10: 90 810406 1 8
  • ISBN 13: 978 90 810406 1 7
  • Prijs: € 75.- (zonder CD), € 85.- (met CD)
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven