Ga naar hoofdinhoud

Festo presenteert eerste pneumatische cobot

Festo's pneumatische cobot

Festo heeft ’s werelds eerste pneumatische cobot ontwikkeld en gepresenteerd. Het bedrijf combineerde hiervoor kennis en technische knowhow op het gebied van pneumatiek en handling en haalde inspiratie uit onder meer de bionica.

De samenwerking tussen mens en robot ontwikkelt zich enorm snel. Cobots vormen de trend van de toekomst, en niet alleen in de productiehallen van grote bedrijven. Cobots ontlasten medewerkers van bijzonder inspannende of eentonige taken, waardoor ze meer vrijheid krijgen en hun werk makkelijker en gezonder wordt. Bijzonder aan deze cobot ten opzichte van andere exemplaren is de pneumatiek.

De voordelen van pneumatiek

De voordelen, zoals gevoeligheid, gewicht en prijs-kwaliteitverhouding van de nieuwe Festo Cobot zijn volgens het bedrijf te danken aan de voordelen van pneumatiek. De directe aandrijvingen in de scharnierverbindingen zijn kosteneffectief en bijzonder licht omdat er in tegenstelling tot elektrische oplossingen geen zware tandwielkasten of dure kracht-koppelsensoren nodig zijn. De pneumatische cobot is door de prijs-kwaliteitverhouding ook geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven die vaak afhankelijk zijn van handmatige werkprocessen. Dit wordt bereikt door de flexibele toepassingsmogelijkheden zodat ook kleine batches of werkstappen nu automatisch kunnen worden verwerkt.

Kenmerken

De pneumatische Festo Cobot zal goedkoper zijn dan elektrische cobots in dezelfde klasse, geeft het bedrijf aan. Hij weegt ongeveer 17 kilogram en kan kleine onderdelen verplaatsen met een laadvermogen tot drie kilogram. Er zijn veel toepassingen, denk aan het labelen of tagging van dozen, het laden en ontladen van onderdelen uit bepaalde machines, het verwijderen van poeder of stof in 3D-printomgevingen,…
De reikwijdte van de robotarm bedraagt 670 mm, vergelijkbaar met een menselijke arm. Hierdoor heeft hij de juiste reikwijdte om als helpende derde hand te worden ervaren bij het werken met een medewerker. Het beweegt – als een echte collega – binnen een overzichtelijke straal. Dankzij de flexibiliteit van de pneumatische aandrijvingen werkt de cobot fijngevoelig – met een aan de situatie aangepaste snelheid en met vloeiende, harmonieuze bewegingen. Het voelt net zo zacht aan als menselijk contact.

Bediening en flexibiliteit

De Festo Cobot bestaat uit de hardware zelf, een handheld module en de Robotic Suite – software voor intuïtieve inbedrijfstelling en programmering. Dit pakket maakt het mogelijk om de cobot in minder dan een uur in gebruik te nemen en te programmeren. Voorkennis van robotica is ook niet vereist, omdat de zelfverklarende “Robotic Suite”-software duidelijk gevisualiseerde en gestandaardiseerde functieblokken bevat. Met pneumatische aandrijvingen kan de robotarm gemakkelijk en zonder weerstand met de hand worden geleid, zodat waypoints of paden snel en nauwkeurig kunnen worden aangeleerd. Ook is tekstuele programmering mogelijk.

De Festo Cobot bestaat uit de hardware zelf, een handheld module en de Robotic Suite – software voor intuïtieve inbedrijfstelling en programmering (foto: Festo)

Hanteerbaar

Vooral voor kleine en middelgrote bedrijven zijn cobots alleen aantrekkelijk als ze praktisch en snel een nieuwe taak op zich kunnen nemen en niet alleen bedoeld zijn om permanent voor hetzelfde doel te worden gebruikt. De Festo Cobot voldoet aan deze eis omdat er geen extra schakelkast nodig is die omslachtig is en moeilijk is aan te sluiten. De compacte controller die in zijn eigen basis is geïntegreerd, maakt hem bijzonder flexibel. Door eenvoudige verbindingen kan hij ook ad hoc worden gebruikt zonder lange omsteltijden. Busstandaarden maken een snelle verbinding met controllers mogelijk. En het vereist ook minder ruimte.

Veiliger en sneller werken

De pneumatische directe aandrijvingen en het lichte gewicht van de cobot verminderen de contactenergie. Christian Tarragona, Head of Robotics bij Festo: “Dankzij nauwkeurige drukregelaars in de scharnierende gewrichten herkent de robot wanneer hij wordt aangeraakt en reageert hij met passende veiligheidsfuncties.” Medewerkers kunnen in alle veiligheid samenwerken met hun zorgvuldige technische collega.

2023

Naar verwachting zal de cobot dit jaar nog als pilot bij een aantal bedrijven uitvoerig worden getest. In 2023 is hij volgens planning op de markt te verkrijgen. “Hij zal met zijn gebruiksgemak nieuwe normen stellen in de samenwerking tussen mens en robot”, legt dr. Frank Melzer, lid van de raad van bestuur voor product- en technologiebeheer bij Festo, uit.

Festo presenteert zijn pneumatische robot voor het eerst tijdens Hannover Messe 2022

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven