Ga naar hoofdinhoud

WEG Nederland gaat voor duurzame groei

De relatiedag van WEG Nederland in het kader van het 20-jarig jubileum werd geopend door Werner Lievens, managing director WEG Benelux (foto's: Paul Quaedvlieg)

Afgelopen week vierde WEG Nederland haar 20 jarig bestaan. Het bedrijf vierde dat, samen met haar klanten, enkele Belgische collega’s en zelfs een delegatie van de Braziliaanse ambassade, in de Skydeck-hangaar van vliegveld Teuge. Naast een terugblik naar het begin in 2002, werd er gekeken naar de uitdagingen van nu en de toekomst. Gastspreker, TV-weerman en meteoroloog Reinier van den Berg gaf een interessante presentatie over klimaatverandering, de bedreigingen ervan, maar ook de kansen die het ons biedt. En werd er aandacht besteedt aan elektrisch vliegen!

Managing director WEG Benelux Werner Lievens opende de middag. “WEG is in 1961 opgericht in Brazilie en heeft zich inmiddels gevestigd als een vaste waarde in de industrie wereldwijd. In 2002 werd WEG Nederland opgericht. Destijds met 2 medewerkers, inmiddels zijn dat er 20. Bij WEG Benelux werken we nu met 70 mensen in totaal. En daar blijft het niet bij. Wij blijven verder investeren in mensen en nieuwe producten.”

70.000 elektromotoren per dag

Daarna nam Martijn Brinks, Commercial Branch Manager van WEG Nederland, het stokje over en ging verder in op de imposante productiegetallen en technische noviteiten. “WEG produceert inmiddels vanuit 15 landen en 52 productielocaties elektromotoren, frequentieregelaars en tandwielkasten. Daarbij gaat het om zo’n 70.000 elektromotoren en 6.000 frequentieregelaars per dag. WEG Nederland werkt samen met diverse distributeurs om deze producten in Nederland te verkopen en servicen. Voor de low-voltage motoren zijn dat B&P Elektromotoren, Duursma W&O, EN Motors, Eriks en MAK Aandrijftechniek (tandwielkasten). Daarnaast hebben we enkele service partners voor onze low- en high voltage producten namelijk Bakker Repair Sliedrecht, Emri in Ede en Facta.”

WEG Nederland had de Skydeck-hangaar in Teuge afgehuurd voor haar 20-jarig jubileum

Forse groei bij frequentieregelaars

In 2017 vierde WEG Nederland haar 15 jarig bestaan. Destijds werden enkele doelen bepaald naar de toekomst zoals solide groei in laagspanningsmotoren en een focus op frequentieregelaars, softstarters en tandwielkasten. “In vijf jaar tijd hebben we 40% meer laagspanningsmotoren verkocht, is onze orderadministratie uitgebreid en hebben we een eigen aftersales-team,” aldus Brinks. “Bij de frequentieregelaars hebben we een groei in volume gerealiseerd van 210%, hebben we ook hier een dedicated sales- én serviceteam, geven we maandelijks training bij klanten en de voorraad uitgebreid.

Nieuwe producten

Ook toonde Brinks diverse nieuwe producten. Zo introduceert WEG diverse types van de WECM-motoren, een 1-fase motor (frame IEC80, tot 1,1kW) en twee types 3 fase-motoren (frame IEC80, IEC100 tot 4kW, frame IEC132, 4 t/m 7,5kW). In de klasse van midden- en hoogspanningsmotoren komt de W51 HD. “Deze motor blinkt uit door een verhoogde vermogensdichtheid, groter warmteafgifteoppervlak en flexibele klemmenkastpositie,” legt Brinks uit. Vermogens gaan van 132kW tot 1.400kW en voltages van 380V tot 11.000V. “En bij de tandwielkasten van Watt Drive introduceren we de WG20S, een spiraal-wormwiel, met koppels van 132Nm tot 1437Nm. Ook komen we met de WG50 industriële tandwielkasten op de markt voor grote vermogens en zware aandrijvingen.”

Frequentieregelaars zijn een belangrijke groeimarkt voor WEG

Een belangrijke groeimarkt voor WEG Nederland is die van de frequentieregelaars. Ook daar zorgt het moederbedrijf in Brazilië voor de nodige ontwikkelingen. Brinks: “Sinds kort hebben we de CFW900-serie in ons portfolio, een compleet nieuwe range van 2,8A t/m 760A. Ze beschikken over een verhoogde vermogensdichtheid en daardoor kleinere frames. En niet onbelangrijk, geschikt voor alle industriële communicatieprotocollen en klaar voor industrie 4.0 technologie.”

Businessunit Digital & Systems

Op 1 september dit jaar introduceerde WEG internationaal een nieuwe businessunit, WEG Digital & Systems. Volgens Menno Kuipers, Business Unit Manager en Peter Klunder, Outside sales Engineer, een belangrijke nieuwe pijler binnen het bedrijf. “Digitalisering vindt momenteel overal plaats. Daarbij is het belangrijk om de motoren en aandrijvingen te koppelen aan de IT laag. Bovendien is het ook noodzakelijk om meer te automatiseren en data te gebruiken voor een optimaal rendement.”

Digitalisering is overal. WEG heeft inmiddels diverse producten en diensten om klanten wereldwijd te ondersteunen met data

WEG Motion Fleet Management

Beide heren noemen onder meer de introductie van WEG Motion Fleet Management als een belangrijke tool voor data-acquisitie. “We hebben dit systeem geïnstalleerd in onze Wiring Plant in Brazilië, waar in totaal 340 sensoren met 9 gateways actief zijn. Dat leverde in een periode van drie jaar een Overall Equipment Efficiency (OEE) op van 7 procent. Gelijk aan een investering van 4,5 miljoen euro voor uitbreiding van de productielijn.”

Awareness klimaatverandering

Bekende Nederlander, TV-weerman maar vooral meteoroloog Reinier van den Berg gaf een indrukwekkend betoog over de klimaatverandering. Van den Berg is tevens initiatiefnemer van de Care for Climate Foundation, die zich bezighoudt met technologieën en methoden om de CO2-uitstoot in de wereld te beperken. Hij spant zich daarbij wereldwijd in om mensen bewust te maken van de klimaatproblemen.

“Klimaatverandering is wereldwijd, het gaat snel en het wordt steeds erger,” opende hij zijn betoog in Teuge. “Maar het biedt ons ook kansen als we daar voor open staan.” Van meer natuur, bossen en bomen in stedelijke omgevingen tot duurzame energie, energiebesparing, kernenergie en een circulaire economie; alles werd door van den Berg duidelijk uitgelegd.

E-Flight Academy

Elektrisch vliegen? Op vliegveld Teuge staan drie elektrische vliegtuigen klaar

Voor veel mensen staat elektrische vliegen nog ver weg. Echter zijn er al diverse kleine vliegtuigen waar daadwerkelijk mee gevlogen wordt. Ook op Teuge is dat mogelijk. Bij de E-Flight Academy is het mogelijk zelf een opleiding te volgen, een proefles elektrische vliegen aan te vragen of cadeau te geven. Tijdens de relatiedag van WEG kregen de gasten een rondleiding en werden ze bijgepraat over elektrisch vliegen. En werd onder de aanwezige klanten van WEG Nederland een proefles elektrisch vliegen verloot.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven