Ga naar hoofdinhoud

Symbio en Schaeffler werken aan bipolaire brandstofcelplaten

De joint venture zal de productie van bipolaire brandstofcelplaten op grote schaal industrialiseren en meer dan 120 gekwalificeerde banen creëren in Frankrijk (foto: Schaeffler)

Symbio, een waterstofbedrijf van Michelin en Faurecia, en Schaeffler hebben een overeenkomst getekend voor de oprichting van een 50/50 joint venture voor de productie van bipolaire brandstofcelplaten voor wereldwijde mobiliteits- en energieoplossingen. De joint venture zal worden gevestigd in Haguenau, in de Elzas, Frankrijk. Zij zal ook een Frans-Duits partnerschap tot stand brengen dat tot doel heeft de Europese waardeketen voor waterstofmobiliteit te versterken.

De onderneming, die tegen het eind van het jaar operationeel zal zijn onder de merknaam Innoplate, zal de productie van bipolaire brandstofcelplaten (BPP) van de volgende generatie voor de volledige markt van protonuitwisselingsmembranen (PEM) voor brandstofcellen versnellen en zo de prestaties, de capaciteit en het kostenconcurrentievermogen voor haar klanten verbeteren. De joint venture zal naar verwachting eind 2022 worden opgericht, afhankelijk van de gebruikelijke voorafgaande voorwaarden, zoals de goedkeuring van de fusiecontrole.

Start productie bipolaire brandstofcelplaten

De start van de productie van de joint venture is gepland voor begin 2024. De productie-eenheid zal gevestigd worden in Haguenau, Frankrijk, en een initiële capaciteit hebben van 4 miljoen BPP per jaar. Het is de bedoeling om tegen 2030 jaarlijks wereldwijd ongeveer 50 miljoen BPP te produceren en meer dan 120 mensen tewerk te stellen. De site zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen en streeft naar een netto-emissievrije werking.

Versnelling

Innoplate zal de massaproductie van de volgende generatie bipolaire brandstofcelplaten mogelijk maken en versnellen, met Symbio en Schaeffler als exclusieve klanten van de joint venture. Symbio heeft een eerste belangrijke nominatie ontvangen voor hun brandstofcelsysteem van een toonaangevende OEM in de automobielsector en is van plan de joint venture te gebruiken om de BPP voor dit programma te leveren.
Symbio heeft meer dan 30 jaar gecumuleerde ervaring in de ontwikkeling van brandstofcelsystemen en biedt een complete reeks compacte StackPacks, vooraf gevalideerde en voorgeïntegreerde waterstofsystemen die voldoen aan alle eisen op het gebied van vermogen en duurzaamheid voor emissievrije mobiliteit.

Verticale integratie

Schaeffler toeleverancier voor de automobiel- en industriesector, beschikt over een grote expertise op het gebied van precieze omvorm- en stanstechnologieën en een diepgaande proces-know-how voor de grootschalige productie van metalen bipolaire brandstofcelplaten. Binnen Schaeffler worden deze gebruikt voor elektrolyse-installaties voor de productie van waterstof en als belangrijk onderdeel van brandstofcelstacks voor alle soorten mobiele en stationaire brandstofceltoepassingen. Schaeffler’s hoge mate van verticale integratie op het gebied van vervormen, alsmede zeer geavanceerde coatingprocessen, vormen de basis voor haar diepgaande proces-know-how voor grootschalige productie van BPP.

Tegen 2030 wil de joint venture jaarlijks ongeveer 50 miljoen bipolaire platen produceren (foto: Schaeffler)

Hoge toegevoegde waarde

“Metalen bipolaire platen voor brandstofcellen zijn een strategische component met een hoge toegevoegde waarde van het brandstofcelsysteem. Innoplate zal een belangrijke rol spelen bij het veiligstellen van de seriële productiecapaciteit ter ondersteuning van de programma’s van onze klanten en de marktintroductie van waterstofmobiliteit, terwijl tegelijkertijd de systeemprestaties worden verbeterd en een effectieve stap wordt gezet in de kostenconcurrentie van onze oplossingen. Bovendien getuigt het van Symbio’s engagement om technologisch en industrieel leiderschap op te bouwen in Europa,” zegt Philippe Rosier, CEO van Symbio.

Frans-Duitse samenwerking

“Wij geloven dat waterstof een vitale rol zal spelen in het mogelijk maken van schone mobiliteit in de toekomst. De totstandbrenging van een waterstofeconomie en de overgang naar duurzame energiebronnen zullen in grote mate afhangen van de industrialisering van betrouwbare toeleveringsketens voor de nieuwe technologieën. Onze joint venture met Symbio is een goed voorbeeld van deze aanpak. Als wereldwijd bedrijf met hoofdkantoor in Duitsland zijn wij ook zeer verheugd om met Symbio in Frankrijk samen te werken en de Frans-Duitse samenwerking op dit belangrijke gebied te bevorderen. De joint venture maakt een snelle markttoetreding voor Schaeffler mogelijk in samenwerking met een toonaangevende brandstofcelleverancier,” zegt Klaus Rosenfeld, CEO van Schaeffler.

Ook interessant: Schaeffler ontwikkelt innovatieve drierijige lagers voor e-mobiliteit


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven