Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler ontwikkelt innovatieve drierijige lagers voor e-mobiliteit

De TriFinity-drierijige lagers van Schaeffler bieden een langere levensduur dan standaardlagers met twee kogellagerrijen (foto: Schaeffler)

Schaeffler presenteert twee productinnovaties die speciaal zijn ontworpen voor elektrische voertuigen: TriFinity drierijige wiellagers en efficiënte kogellagers met centrifugaalschijf.

Innovatieve lageroplossingen spelen een sleutelrol in duurzame mobiliteit. Ze maken aandrijflijnen en chassissystemen energiezuiniger. In elektrische voertuigen vertaalt elk beetje energie dat wordt bespaard zich in een grotere actieradius. Voertuigontwikkelaars kijken daarom nauwlettend naar elke lagerlocatie terwijl ze proberen de wrijvingsprestaties te optimaliseren en het nut voor de klant te vergroten.

“Innovatieve lagertechnologieën vormen een kernonderdeel van ons product-DNA en ondersteunen het succes van onze Automotive Technologies-divisie”, zegt Matthias Zink, CEO Automotive Technologies van Schaeffler AG. “Schaeffler wil zijn efficiënte en uiterst nauwkeurige lageroplossingen inpassen in elektrische aandrijflijnen en chassissystemen, evenals in conventionele aandrijflijnen, om deze systemen verder te verbeteren en duurzamer te maken.”

Lagers voor e-mobiliteit

Om meer synergieën en nog kortere ontwikkelingstijden voor zijn op maat gemaakte oplossingen te bereiken, heeft Schaeffler begin dit jaar een nieuwe bedrijfsdivisie Bearings opgericht binnen zijn divisie Automotive Technologies. “E-mobiliteit zorgt voor nieuwe opportuniteiten voor onze lageractiviteiten”, zegt Dr. Dieter Eireiner, hoofd van de nieuwe bedrijfsdivisie.

“We verwachten de komende jaren een sterke groei, met een groot verkooppotentieel, met name voor kogellagers, cilindrische rollagers en kegelrollagers. We zijn al betrokken bij een aantal veelbelovende ontwikkelingsprojecten met grote autofabrikanten. Innovatieve lagertechnologieën zijn ook erg belangrijk voor lichte en zware bedrijfsvoertuigen, omdat ze het voertuigbereik aanzienlijk vergroten. In samenwerking met onze klanten zijn we van plan om lagers naar een geheel nieuw niveau te tillen.”

TriFinity: drie lagerrijen voor maximale modulariteit

Het TriFinity-product van Schaeffler is een wiellager met drie rijen, ontworpen voor gebruik in elektrische aandrijflijnen. De productinnovatie is niet groter dan standaard tweerijige kogellagers, maar kan grotere aslasten overdragen, terwijl het een aanzienlijk langere levensduur en verbeterde stijfheid biedt. Daarnaast biedt dit ontwerp een alternatief voor preloaded kegellagers. De overschakeling kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in wrijvingskoppel en stijfheid. Het resulteert in een reductie van 0,7 procent in elektriciteitsverbruik per voertuig in FTP75-testcycli.

De combinatie van de TriFinity met Schaeffler’s face spline-technologie maakt downsizing-oplossingen mogelijk in de vorm van wiellagereenheden met kleinere diameters, en dus verminderde lager- en afdichtingswrijving, geoptimaliseerd lagergewicht en een kleinere ecologische voetafdruk. Voor dezelfde afmetingen vermindert de spelingvrije face spline-technologie het lagergewicht, terwijl het onderdeel tot 50 procent meer aandrijfkoppel kan overbrengen. Het maakt het lager ook gemakkelijker te monteren en vermindert de geluidsemissie in elektrische voertuigen.

Kogellagers voor meer efficiëntie en maximale levensduur

Het nieuwe hoogefficiënte kogellager met centrifugaalschijf is een hoogwaardig, wrijvingsgeoptimaliseerd en duurzaam product voor toepassingen in de elektromobiliteit. Het combineert de voordelen van ontwerpen met zowel open als afgedichte lagers. Met 0,3 Nm minder wrijving en CO2-emissiereducties van ongeveer 0,1/km per lager, is deze productinnovatie een slimme maar eenvoudige oplossing die een grote impact heeft op de algehele prestaties. Het heeft een tien keer langere levensduur dan een open lager wat kan leiden tot kostenbesparing. Deze innovatie heeft al de Magna Supplier Award ontvangen en is genomineerd voor de German Innovation Award 2022.

Het kogellager met centrifugaalschijf van Schaeffler is genomineerd voor de Duitse innovatieprijs 2022 (foto: Schaeffler)

Ook interessant: Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven