Ga naar hoofdinhoud

Stauff presenteert online configurator voor hydraulische filters

Met de nieuwe online configurator van Stauff, kan elke hydrauliekconstructeur in slechts enkele, intuïtief begrijpelijke stappen het juiste hydraulische filter voor hun huidige project selecteren (foto: Stauff)

Met de nieuwe online configurator van Stauff, kan elke hydrauliekconstructeur in slechts enkele, intuïtief begrijpelijke stappen het juiste hydraulische filter voor hun huidige project selecteren. De configurator biedt ook een aanzienlijke werkverlichting voor onderhoudspersoneel dat een vervangend filter nodig heeft voor een bestaande installatie, want het berekenen van de juiste filterkeuze is complex.

Fabrikanten en gebruikers van hydraulische installaties richten hun aandacht steeds meer op het onderwerp filtratie. Een toepassingsgerichte filtratie van de hydrauliekolie creëert een centrale voorwaarde voor het permanent hoge prestatievermogen van het hydraulische systeem. Het verhoogt ook de levensduur van componenten zoals pompen en kleppen en minimaliseert de kans op uitval van het hele systeem.

Keuze hydrauliekfilter complex

De constructeur die gebruik wil maken van deze voordelen staat voor een complexe en tijdrovende taak. Bij de keuze van het optimale hydraulische filter moet rekening worden gehouden met tal van parameters – bijvoorbeeld het maximale nominale debiet aan het filter, de viscositeit en de dichtheid van het hydrauliekmedium, alsmede de fijnheid en het materiaal van het filter.

Drukverlies nadelig

Op basis van deze parameters wordt het individuele drukverschil (drukverlies) vastgesteld en vergeleken met het maximaal toelaatbare drukverlies. Als het werkelijke verlies hoger is dan het beoogde verlies, begint de berekening van voren af aan. Hierbij geldt het volgende principe: ‘Zoveel filtratie als nodig of vereist – zo weinig mogelijk drukverlies.’ Dit komt omdat het drukverlies de prestaties van het hydraulische systeem nadelig beïnvloedt.

Nauwkeurige selectie

Maar vanaf nu kan de constructeur het voor zichzelf ook heel makkelijk maken. Op de Stauff-homepage werd de “Online Filter Calculator” geactiveerd. Op basis van bovenstaande gegevens en met een paar klikken kan het hydraulische filter snel en nauwkeurig worden geselecteerd voor de individuele toepassing.

De gebruiker – die zich niet hoeft te registreren of in te loggen – wordt door een menu geleid dat de relevante selectieparameters opvraagt. De configuratie begint met de keuze van het gewenste filtertype (druk-, retour-, in-line filter, nevenfilter) en de klep (bypass-, terugslag-, omkeer- of multifunctionele klep).

Suggesties behuizingen en filters

Als de gebruiker in de volgende stap het filtermedium en de filterfijnheid in micrometers heeft geselecteerd, vraagt de configurator naar de volumestroom en de systeemdruk, evenals naar de viscositeit, de temperatuur en het ISO-type van het gebruikte hydrauliekmedium.

Op basis van deze informatie doet de configurator een aantal suggesties voor behuizingen en filters. In een tabel zijn alle voorgestelde filterbehuizingen en -elementen met hun technische gegevens weergegeven, zodat een eenvoudige vergelijking mogelijk is.

Alle technische gegevens

Als de gebruiker eenmaal voor een filter heeft gekozen, kan hij uit de optielijst het gewenste afdichtingsmateriaal, de aansluiting en het type vervuilingsindicator kiezen. Vervolgens is de configuratie voltooid en wordt het geselecteerde filter weergegeven met alle technische gegevens, inclusief installatie- en aansluitingsafmetingen, uitrustingskenmerken en doorsnede. Voor dit geselecteerde filtertype kan de engineer vanuit de configurator rechtstreeks een aanvraag naar Stauff sturen.

De Stauff-configurator is vrij toegankelijk op de Stauff-website.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven