Algemeen
vervuilingsindicator Stauff hydrauliek
De herziene versie van de vervuilingsindicator van het type HI-D024, die Stauff nu presenteert, vereenvoudigt de controle van de vervuilingsgraad van filterelementen aanzienlijk (foto: Stauff).

Schone olie is van groot belang in hydraulische systemen. Om de zuiverheid van de olie en de vervuilingsgraad van filters te bewaken zijn er diverse indicatoren of sensoren op de markt. Stauff introduceert nu een nieuw type tweetraps vervuilingsindicator. Met vijf optische alarmniveaus en verdere functies verlaagt deze indicator de kosten voor gebruikers van hydraulische systemen.

Zo laat mogelijk, zo vroeg als nodig: kort samengevat is dit de formule voor de optimale tijd om filterelementen in de hoge- en middendrukfilters van hydraulische systemen te vervangen. Als de gebruiker het element te vroeg vervangt, veroorzaakt hij onnodige onderhoudskosten en verspilt hij bovendien hulpbronnen.

Als hij te lang wacht, moet hij rekenen op prestatieverlies in het hydraulische circuit, omdat het drukverschil in het filter stijgt tot een niveau dat de totale prestatie van het systeem negatief beïnvloedt. In het ergste geval zal het filter zijn capaciteit volledig verliezen, wat de functie van afzonderlijke componenten in gevaar kan brengen en kan leiden tot een kosten intensieve uitschakeling van het hele systeem.

Meer optische alarmmeldingen

De herziene versie van de vervuilingsindicator van het type HI-D024, die Stauff nu presenteert, vereenvoudigt de controle van de vervuilingsgraad van filterelementen aanzienlijk. Vergeleken met het vorige model kan de nieuwe versie vier in plaats van twee optische alarmmeldingen uitvoeren – van groen (‘alles in het groene bereik’) tot geel en oranje tot rood knipperend (filterverzadiging bereikt).

Vroegtijdig herkennen en adequaat reageren

Dit stelt de gebruiker in staat om vroegtijdig te herkennen dat het drukverschil een kritische waarde nadert en om hier adequaat op te reageren. Voor het geval hij niet werkt en 75 procent van de af fabriek ingestelde drukverschilwaarde van 5 bar wordt bereikt, wordt een signaal afgegeven dat bijvoorbeeld als waarschuwing vooraf aan de machinebeheerder of de verantwoordelijke onderhoudsmedewerker dient. Wanneer 100 procent van het gedefinieerde drukverschil is bereikt, kan een tweede uitgangssignaal worden gebruikt om het systeem automatisch uit te schakelen.

Thermostop-functie

Daarnaast wordt de temperatuur van de hydraulische vloeistof parallel vastgesteld. Dit voorkomt vals alarm, dat kan worden veroorzaakt door de hoge olieviscositeit in de koude startfase. Deze thermostop-functie wordt – en dit is tevens een nieuwe functie – uitgevoerd als een extra optisch alarm (in blauw).

De vervuilingsgraad – d.w.z. het drukverschil voor en na het filter – wordt bepaald door een microprocessor-gestuurde drukschakelaar. Om een schakeling te activeren, moet de betreffende druk gedurende minstens vier seconden worden overschreden. Storingen als gevolg van kortstondige drukpieken kunnen zo effectief worden voorkomen.

Eenvoudig achteraf inbouwen

In de loop van de ontwikkeling zijn de ingenieurs van Stauff er ook in geslaagd om de afmetingen van de vervuilingsindicator, ondanks de extra functies, te minimaliseren. Dit is een andere reden waarom deze eenvoudig achteraf kunnen worden ingebouwd in bestaande systemen, waarin voorheen drukfilters zonder of met conventionele, eentraps vervuilingsindicatoren werden gebruikt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven