Ga naar hoofdinhoud

Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)

Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en gemoderniseerd voor de nieuwe productgeneratie. Nu is de serieproductie gestart van deze 11 MW windturbines en is de eerste turbine geassembleerd.

De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid in Nederland voor klant Vattenfall. In totaal zullen 140 turbines uit Cuxhaven worden geïnstalleerd in het offshore-windmolenpark. Dat park heeft, op het moment van inbedrijfstelling, een capaciteit van 1.500 MW. Het wordt eveneens ’s werelds eerste subsidievrije offshore windenergiecentrale.

Geen tandwielen maar direct drive

Met de SG 11.0-200 DD bouwt Siemens Gamesa verder op het verhaal van tandwielloze direct drive offshore turbines. In vergelijking met het voorgaande model, wordt de jaarlijkse energieproductie met tot 40 procent verhoogd.

Slagoppervlakte van vier voetbalvelden

De turbines hebben een vermogen van 11 MW en zullen worden uitgerust met 97 m lange rotorbladen. Dat resulteert in een rotordiameter van 200 m en een slagoppervlak van 31.400 vierkante meter. Dit komt overeen met een oppervlakte van meer dan vier voetbalvelden.

Ondanks Covid-19 op schema

“De uitrol van de eerste in serie geproduceerde SG 11.0-200 DD is een fantastisch begin van het jaar. Ik ben erg trots dat we erin geslaagd zijn om op schema te blijven en een vlotte productomschakeling in de fabriek ondanks de tegenslagen van de COVID-19 pandemie,” zegt een opgetogen Anton Bak, fabrieksdirecteur van Siemens Gamesa in Cuxhaven.

Wereldwijde groei offshore windenergie

Marc Becker, CEO van de Siemens Gamesa Offshore Business Unit en algemeen directeur van Siemens Gamesa in Duitsland, voegt hieraan toe: “De productie in Cuxhaven verloopt zeer goed. De installatie en de SG 11.0-200 DD zullen een centrale rol spelen in de wereldwijde groei van offshore windenergie. We zijn bijzonder verheugd dat we de nieuwe offshore-doelstellingen van de Duitse regering kunnen ondersteunen met lokale productie. Dit om het succes van de energietransitie in Duitsland te verzekeren.”

Onderstaande video geeft uitleg over hoe Siemens Gamesa een offshore windfarm bouwt

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven