Ga naar hoofdinhoud

Preview Bauma 2022: Veel nieuwe E-bouwmachines

Tijdens Bauma 2022 zullen veel elektrisch aangedreven innovaties worden getoond (foto: rade Fair Center Messe München)

Emissievrij werken is een van de belangrijkste trends in de bouwmachinebranche. Hier is een eerste preview van de nieuwe producten die op Bauma 2022 te verwachten zijn. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines vindt plaats van 24 tot 30 oktober in München.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen worden steeds meer bouwmachines en voertuigen ontwikkeld met elektrische aandrijving. Andere voordelen voeden deze trend. Zo zijn elektromotoren stil, wat aan te raden is voor werkzaamheden op geluidsgevoelige locaties – bijvoorbeeld in de buurt van ziekenhuizen of op binnenstedelijke bouwplaatsen. Ze beschermen ook de operators en het milieu tegen lokale uitlaatgassen.

Hierdoor kunnen veel werkprocessen probleemloos worden uitgevoerd, ook in een slecht geventileerde omgeving. Nog een pluspunt: elektromotoren worden als onderhoudsarm en efficiënt beschouwd. Dit zorgt voor lage bedrijfs- en energiekosten. Daarom is “The road to zero emission” ook dit jaar een van de hoofdthema’s op de Bauma 2022. Een aantal exposanten heeft al gloednieuwe e-oplossingen aangekondigd.

Omkeerbare trilplaat met batterij

Een van de innovaties is een op batterijen werkende omkeerbare trilplaat met directe aandrijving. Met de APU3050e van de fabrikant Wacker Neuson kan de rijrichting worden veranderd met de beproefde hydraulische verstelling zoals bij conventionele modellen. De machine met een werkbreedte van 50 cm en een centrifugaalkracht van 30 kN wordt gekenmerkt door zijn goede wendbaarheid en is ook bij uitstek geschikt voor gebruik in smalle sleuven.

Emissievrij verdichten met E-tandemrollen

In de toekomst kunnen elektrisch aangedreven tandemwalsen worden gebruikt in gebieden waar emissievrij verdichten op nog grotere schaal moet worden uitgevoerd. Als wereldpremière presenteert Hamm AG op de Bauma 2022 acht modellen uit de HD CompactLine-serie. De stroom komt daarbij uit een onderhoudsvrije lithium-ion-accu met een capaciteit van zo’n 23 kWh. Bovendien wordt de energie die vrijkomt door de tractie- en trilmotoren bij het remmen gebruikt voor recuperatie.

De capaciteit van de accu is voldoende voor een hele werkdag. De elektrische aandrijving reduceert ook de geluidsemissie drastisch. Dit maakt de E-tandemwalsen geschikt voor alle gebieden waar een bijzonder stille verdichting vereist is. Omdat in dergelijke omgevingen vaak lage trillingsniveaus vereist zijn, presenteert de verdichtingsspecialist naast E-vibratie- en oscillatierollen ook een E-combinatiewals met oscillatie.

Volledig elektrische schranklader

De T7X, ’s werelds eerste volledig elektrische schranklader, verkeert nog steeds in conceptstatus. De fabrikant Bobcat wil Bauma gebruiken om feedback van klanten op verschillende gebieden te blijven verzamelen. Het doel is om de marktkansen van de machine in Europa, het Midden-Oosten en Afrika beter te kunnen inschatten. Met zijn 62 kWh lithium-ion accupakket kan de T7X vier uur onafgebroken werken.

Het mobiele laadvermogen bedraagt ​​bijna 1400 kg. In tegenstelling tot elke andere lader ter wereld, vereist de innovatie vrijwel geen vloeistoffen. Bobcat heeft het traditionele hydraulische gedeelte volledig vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem dat bestaat uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof waarmee de machine is gevuld, is ongeveer vier liter milieuvriendelijke koelvloeistof.

Betonmixer met 100 procent elektrische aandrijving

Met de iONTRON eMixer van Putzmeister kan betontransport in de toekomst ook volledig elektrisch zijn. De accu van het voertuig heeft een vermogen van 350 kWh. Eén acculading is voldoende voor vijf tot zes ritten in stedelijke gebieden – meestal voor een hele werkdag. Als er meer ritten zijn gepland, kan het voertuig eenvoudig opnieuw worden geladen. De mixer krijgt ’s nachts zijn volledige energie terug door hem op te laden aan een DC-laadstation.

De bijna geruisloze werking maakt onbeperkt gebruik mogelijk, zelfs waar strikte voorschriften voor geluidsbescherming van toepassing zijn – een aanzienlijk concurrentievoordeel bij aanbestedingen in grootstedelijke gebieden. Stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen maken de elektrische aandrijving ook een economisch alternatief.

Lasten elektrohydraulisch heffen

Tadano’s E-Pack is een elektrohydraulisch systeem met een geïntegreerde 32 kW elektromotor voor een stille en emissievrije kraanwerking. Deze oplossing was al te zien op de laatste Bauma in 2019. Destijds was deze echter alleen beschikbaar voor een enkel kraanvoertuig, dit aantal is inmiddels uitgebreid tot vijf. De Japanse fabrikant zal ook een preview geven van ’s werelds eerste volledig elektrische ruwterreinkraan.

De machine bevindt zich momenteel in een geavanceerde ontwikkelingsfase en zal naar verwachting eind 2023 op de markt worden gelanceerd. Hij zal in staat zijn om van en naar de bouwplaats te rijden en daar al het hijswerk uit te voeren met alleen de energie die wordt geleverd door zijn batterijen.

Bauma 2022 – nog meer e-machines

Andere exposanten hebben ook al nieuwe e-machines aangekondigd, maar willen wachten tot Bauma 2022 om er meer over te vertellen. Op de Bauma 2019 was de elektrificatie van de bouwmachinesector ook al deels te zien. Nog even terugkijken kan hier.

Ook interessant: Autonome bouwmachines als ontwikkelingsdoel, thema op Bauma 2022

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven