Ga naar hoofdinhoud

Electrified Bauma trekt 620.000 bezoekers (foto’s)

Elektrificatie was één van megatrends van de Bauma 2019 (foto's: Paul Quaedvlieg)

Met meer dan 620.000 bezoekers uit meer dan 200 landen zette de Bauma 2019, ’s werelds grootste beurs voor bouwmachines, mijnbouwmachines, componenten en andere bouwgerelateerde machines en installaties, een nieuw record neer. Elektrificatie, duurzaamheid en digitalisering waren belangrijke thema’s dit keer. Een eerste bericht en veel foto’s van de redactie van Aandrijftechniek.

De duidelijke focus van de Bauma dit jaar lag op duurzame aandrijftechniek en digitale oplossingen. Over het algemeen worden machines en voertuigen schoner, stiller en efficiënter. Velen bieden nu elektrische en hybride aandrijfsystemen aan. “De belangstelling van klanten voor elektrische aandrijfsystemen is nog nooit zo groot geweest als dit jaar”, aldus Dr. Frank Hiller, voorzitter van de raad van bestuur van Deutz AG. “Het was een dominante technologie op de Bauma 2019”. Ook waren veel exposanten het erover eens dat digitalisering een ‘megatrend’ is in de bouwmachine-industrie. Sensoren en communicatie-interfaces die gegevens verzamelen en analyseren zijn standaarduitrusting geworden. Ook conditie monitoring vindt steeds meer zijn intrede in deze sector. Verrassend zijn enkele autonome bouwvoertuigen, die middels sensoren en camera’s zelf hun weg zoeken. Nu nog prototypes, maar de inzet hiervan kan, bijvoorbeeld in de mijnbouw, verrassend snel toegepast worden.

Innovatieplatform en economische motor

Klaus Dittrich, voorzitter en CEO van de Messe München, over de Bauma 2019: “Voor de industrie is de Bauma veruit het belangrijkste innovatieplatform en de belangrijkste economische motor ter wereld, iets wat we dit jaar duidelijk hebben gezien. Juist in deze tijden van ingrijpende technologische veranderingen die door de digitalisering worden teweeggebracht, biedt Bauma de industrie veiligheid en vertrouwen. Dankzij het momentum in de vraag die wordt gegenereerd door de zeven dagen van de beurs, zullen bedrijven in staat zijn om rustig het hoofd te bieden aan de economische vertraging. Bauma 2019 benadrukte de geweldige vooruitzichten van de industrie in haar geheel.”

Meerdere records verbroken

Van de 620.000 bezoekers kwamen er meer dan 250.000 uit landen buiten Duitsland. De top 10 van landen die na Duitsland bezocht werden, waren dat ook: Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Zweden, Tsjechië, Polen en Groot-Brittannië. De beurs kende ook een sterke toename van buitenlandse bezoekers van ver weg. Zo kwamen uit China, Australië en Japan meer bezoekers, waarvan 5.500 alleen al uit China. Het aantal exposanten bedroeg in totaal ongeveer 3.700 exposanten uit 63 landen – eveneens een record. Met zijn 614.000 vierkante meter beursoppervlakte was het de grootste Bauma ooit.

Grootste omzet tijdens beurs ooit

Tijdens de editie van 2019 onthulden veel exposanten een groot aantal innovaties en nieuwe producten aan de wereldwijde bezoekers van de beurs. De zaken op de beurs verliepen dan ook goed. Veel exposanten spraken van een hoge investeringsbereidheid. De ‘recordbauma’ had ook een grote impact op de orderportefeuille, want exposanten genereerden de hoogste omzet in de geschiedenis van hun deelname aan de beurs.

Ook de Bauma bezoeken? Dat kan weer over 3 jaar in München. Reserveer alvast de periode van 4 t/m 10 april, 2022. Gegarandeerd nog duurzamer en nog meer connected dan deze Bauma.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven