Ga naar hoofdinhoud

NSK werkt met VR-technologie in productie

VR machinetraining in de fabriek van NSK in Munderkingen levert een aantal belangrijke voordelen op

Operators van hoog nauwkeurige slijp- en hoonmachines voor NSK’s productie van kogellagers maken nu gebruik van virtual reality (VR) trainingsmethoden. VR-technologie heeft onder meer het voordeel dat de machines kunnen blijven produceren, terwijl gelijktijdig de trainingen gemakkelijker kunnen worden gestandaardiseerd. Voor NSK dient dit eerste project in de fabriek in Munderkingen (Duitsland) als model voor een toekomstige uitrol in andere vestigingen.

Bij de productie van kogellagers worden zeer hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid van de bewerking. Daarom wordt in de productielocaties van NSK gebruik gemaakt van speciale zeer nauwkeurige slijp- en hoonmachines. De uitdaging is om deze machines 24/7 draaiend te houden en tegelijkertijd de werknemers te trainen in het bedienen ervan.

VR-technologie

NSK heeft, in samenwerking met Varity.me, de oplossing hiervoor gevonden in de VR-technologie. Er zijn geen productieonderbrekingen meer nodig om trainingen uit te voeren, omdat deze nu interactief plaatsvinden in de virtuele ruimte. Daarnaast is het mogelijk om de training op een gedecentraliseerde locatie van slechts 2 m2 te houden .

Instelproces

Een van de voordelen van dit type training is dat elke operator leert hoe hij de machine steeds op dezelfde manier moet instellen als hij overschakelt naar het volgende product. In de fabriek in Munderkingen zijn met name de instel-workflows belangrijk, omdat de fabriek een grote verscheidenheid aan klantspecifieke lagertypen in kleine batches produceert, waardoor de machine vaak opnieuw moet worden ingesteld.

Minder fouten

VR-ondersteunde training van het instelproces leidt tot een standaardprocedure, waardoor fouten in de cyclustijd, uitval en kwaliteitsafwijkingen worden gereduceerd. Belangrijk is dat operators hun instelvaardigheden herhaaldelijk kunnen oefenen en verbeteren zonder de machine telkens te hoeven demonteren.

Korte trainingstijd

Carsten Schleyer, verantwoordelijk voor het project bij NSK in Munderkingen, noemt nog een ander voordeel: “De benodigde tijd voor trainingssessies in de virtuele ruimte is doorgaans maar een derde van de tijd die nodig is voor conventionele training. Dat komt vooral doordat de VR training puur is gericht op procedures zonder dat daarbij daadwerkelijk met gereedschappen en werkstukken hoeft te worden gewerkt.”

Machines in ontwikkeling en VR-technologie

In de praktijk bleek al snel dat VR-technologie voor NSK vele voordelen biedt, die veel verder gaan dan trainingseisen. Neem bijvoorbeeld een machine die bij de fabrikant nog in ontwikkeling is. Het is mogelijk om deze machine in de virtuele ruimte te installeren en medewerkers hier alvast op te trainen.

Machinetraining met VR-technologie in de fabriek van NSK in Munderkingen levert een aantal belangrijke voordelen op (foto: NSK Munderkingen)

Instellingsprocedures kunnen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd met behulp van het digitale model van de machine. De operators kunnen vervolgens suggesties doen om deze procedures te optimaliseren en kunnen hun feedback en voorstellen zelfs rechtstreeks doorgeven aan de ontwikkelaars van de machine, die ze op basis daarvan eventueel kunnen aanpassen.

Elke denkbare hoek bekijken

Een ander voordeel van zo’n digitaal machinemodel in de virtuele ruimte is dat het daarmee mogelijk is om het vanuit elke denkbare hoek te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor reparatie- en onderhoudspersoneel, dat in de virtuele machine kan kijken en een plan kan opstellen voor het vervangen van onderdelen.

Het managementteam van NSK beschouwt dit project als een goed voorbeeld van hoe digitalisering niet alleen de verwachte voordelen oplevert, maar ook mogelijkheden op andere terreinen inzichtelijk maakt. “De beschikbaarheid van een model van een slijp- of hoonmachine in de virtuele ruimte maakt niet alleen de training van werknemers eenvoudiger, maar helpt ook bij de bediening en het onderhoud van de betreffende machine”, bevestigt Carsten Schleyer.

De implementatie van het project in de fabriek van NSK in Munderkingen gebeurde met medewerking van Varity.me, een interdisciplinair team van Modellfabrik Bodensee GmbH. Varity.me ontwikkelde een eigen software, Varity SDK, voor het snel en eenvoudig ontwikkelen van interactieve trainingen in de virtuele ruimte.

Ook interessant: NSK en Thyssenkrupp evalueren joint venture voor automotive

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven