Ga naar hoofdinhoud

Meer cloud, AI, duurzaamheid en samenwerking op 3DExperience World 2023

'Alle engineers en gebruikers met een licentie voor SolidWorks krijgen vanaf 1 juli 2023 toegang tot het 3DExperience platform,' aldus Gian Paolo Bassi (foto: Paul Quaedvlieg)

Het driedaagse event 3DEXPERIENCE WORLD 2023, dat vorige week plaatsvond in Nashville, Tennessee in de VS, stond in het teken van een aantal actuele thema’s. Cloud based software, artificial intelligence, duurzaamheid en vooral ook samenwerken in de industrie voerden de boventoon. Een eerste verslag van Aandrijftechniek.

In bevlogen woorden opende Gian Paolo Bassi, Senior Vice President, 3DExperience Works bij Dassault Systèmes, het event. “De reis van idee naar creatie begint wanneer we vrij zijn om ons voor te stellen hoe dingen zouden kunnen zijn, in plaats van hoe ze zijn. ‘Push the limits of imagination.’ Wanneer we de tools bezitten die ons in staat stellen samen te fantaseren, veranderen zakelijke relaties in ervaringen. Samenwerking en creativiteit worden één, waardoor een vonk ontstaat die de menselijke vooruitgang vooruit kan stuwen.”

“De 3DExperience World van dit jaar gaat over de verbeelding van wat we samen kunnen bereiken, vandaar het centrale thema ‘Imagine’. Na twee jaar fysiek gescheiden te zijn geweest, creëren we een ervaring op locatie waar onze gemeenschap zich opnieuw kan verbinden door de kracht van ervaring, de kracht van het 3DExperience-platform kan ontdekken en een duurzamere toekomst kan creëren door de kracht van samenwerking.”

Toegang cloud en samenwerking

Bassi had op de eerste dag van het event twee belangrijke mededelingen. “I have got two important announces to make. Allereerst de toegang tot het cloud-based 3DExperience Works platform. Alle engineers en gebruikers met een licentie voor SolidWorks krijgen vanaf 1 juli 2023 hier toegang toe.”

Geavanceerde simulatie wordt voor meer engineers bereikbaar

Een andere noviteit betreft het digitaal delen van designs en informatie wereldwijd. Ook vanaf 1 juli a.s. kan zo de onderlinge samenwerking tussen engineers en bedrijven op deze manier beter en makkelijker worden. “Enige voorwaarde is toegang tot internet. Het is daarbij niet nodig dat de andere partij een licentie heeft van SolidWorks of 3DExperience Works. Vanzelfsprekend heeft Dassault Systèmes hier state-of-the-art veiligheid ingebouwd.”

Supply chain en duurzaamheid

Dassault Systèmes kan niet om thema’s zoals supply chain en duurzaamheid heen, zo bleek in Nashville. “Veel bedrijven hebben problemen gehad of nog steeds op het gebied van supply chain, hetgeen een negatieve impact heeft gehad op hun bedrijfsresultaat,” aldus Bassi. Bij bedrijven die echter flexibel en weerbaar zijn is de supply chain interruption veel korter geweest. Ook hierbij kan een platform als 3Dexperience Works het verschil maken. “Technology is the solution.”

Op het gebied van duurzaamheid toont Bassi wat tegenwoordig mogelijk is met geavanceerde softwaretools. “De transitie naar een meer duurzame manier van leven is reeds begonnen. Met het ‘design for sustainability’ krijgt de engineer inzicht in het CO2 verbruik van een component. Op welke manier wordt een onderdeel zo ‘duurzaam’ mogelijk gefabriceerd? Engineering geeft de impact aan.”

Met het ‘design for sustainability’ krijgt de engineer inzicht in het CO2 verbruik van een component tijdens de productie

Artificial Intelligence en meer

De term Artificial Intelligence viel wel erg vaak dit jaar tijdens de 3DExperience World. Het leek wel alsof men (Dassault Systèmes) jaloers was op het media-succes van ChatGPT van OpenAI. Zelfs één van de presentaties van Suchit Jain, Vice-president Strategy bij Dassault Systèmes had als titel: ‘The Next Big Thing: ChatGPT?

Volgens Jain kan iets exploderen als je het toegankelijk maakt voor de massa. Hijzelf had ook geëxperimenteerd met ChatGPT. Hij voerde enkele termen voor een wenteltrap in, met de vraag of ChatGPT de software-code kon creëren. Daarna werd dit gekopieerd en geplakt in SolidWorks en het werkte. Er werd zowaar een wenteltrap getekend.

Suchit Jain: “Zie AI-tools zoals ChatGPT, en er zijn er al veel meer, niet als een bedreiging, maar omarm ze. Want de tsunami van AI komt er aan. Pak die data en gebruik ze om andere dingen te verbeteren. Het maakt je alleen maar productiever.” Op de vraag ‘Is automatisering dan de ‘killer app?’ antwoorde hij: “No way, creativity is the killer app!” En dat is gelukkig (nog) niet te automatiseren.

Vier geleden bezocht Aandrijftechniek ook de 3DExperience World, toen nog SolidWorks World geheten. Hoofdredacteur Paul Quaedvlieg wijdde zijn blog aan Artificial Intelligence, met als titel ‘Unfolding Ignorance‘.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven