Ga naar hoofdinhoud

Kunstmatige Intelligentie haalt snelheidsrecord op Cape Canaveral (+video)

Deze Dallara AV-21 haalde puur met AI een snelheid van meer dan 300 km/h. No driver, just code (foto's: Politecnico di Milano-PoliMOVE)

309,3 km/h, no driver, just code. Nooit eerder was een auto die alleen door kunstmatige intelligentie werd bestuurd zo snel. Op 27 april brak de auto van Politecnico di Milano-PoliMOVE op het rechte stuk van de Space Shuttle-landingsbaan van NASA’s Kennedy Space Center in Cape Canaveral het wereldsnelheidsrecord voor een volledig autonome auto op een recht stuk.

Het Politecnico-team had het record al op 26 april behaald, maar besloot de lat hoger te leggen en zijn prestaties te verbeteren. Op 27 april verbeterde de PoliMOVE-auto zijn eigen record met een snelheid van 309,3 km/u, waarmee hij door de ‘barrière’ van 300 km/u ging. De snelheid van 309,3 km/h werd bereikt als een gemiddelde van meer dan 1 km in twee opeenvolgende pogingen in tegengestelde richtingen (om de effecten van de wind uit te schakelen).

Politecnico was het enige team dat deze poging waagde, dankzij hun overwinning in Las Vegas in de Indy Autonomous Challenge. Over enkele dagen zal het team proberen deze prestatie te herhalen op het circuit van Atlanta, dit keer op een racecircuit en niet op een rechte lijn.

Rijden op algoritmes

“We zagen wat de toekomst in petto heeft voor autonome voertuigen en de eer gaat uit naar het hele PoliMOVE-team, in het bijzonder Dr. Brandon Dixon van de Universiteit van Alabama,” aldus Prof. Sergio Savaresi, teamleider van Politecnico di Milano.

“We reden met een auto die alleen op algoritmen werkt, waarbij precisie van het grootste belang is, en elke kleine voorspellingsfout had een heel ander resultaat kunnen opleveren. Deze test was opwindend, en we zijn blij met het wereldrecord, maar we zijn ook enthousiast over het feit dat deze gegevens voor iedereen beschikbaar zullen worden gemaakt, en de industrie zal profiteren van ons werk en onze lessen.”

Van elektrische fiets tot tractor

PoliMOVE maakt deel uit van de Politecnico-onderzoeksgroep mOve, onder leiding van professor Sergio Savaresi, die al 20 jaar onderzoek doet naar automatische besturing in alle soorten landvoertuigen: van elektrische fietsen tot auto’s en zelfs tractoren.

Op 7 januari 2022 won het PoliMOVE-team van de Politecnico di Milano de Indy Autonomous Challenge in Las Vegas, de eerste rechtstreekse race tussen auto’s die worden bestuurd door kunstmatige intelligentie, waarbij PoliMOVE het baanrecord snelheid van 278,4 km/h haalde.

Onder de deelnemers bevonden zich teams van enkele van de beste universiteiten ter wereld. Alle teams reden met hetzelfde voertuig, de Dallara AV-21; de toegevoegde waarde was het werk van de individuele teams.

Ander interessant nieuws over kunstmatige intelligentie:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven