Ga naar hoofdinhoud

IQAN uitbreidingsmodules gecertificeerd voor SIL2 mobiele hydrauliek

Dankzij de certificatie van de uitbreidingsmodules is het makkelijker om systemen te implementeren die hogere niveaus van functionele veiligheid vereisen (foto: Paul Quaedvlieg)

Parker Hannifin biedt nu zijn IQAN-XC41-, -XC42- en -XC43-uitbreidingsmodules aan met certificering conform IEC 61508 Safety Integrity Level 2 (SIL2). Dankzij deze ontwikkeling kunnen de modules worden gebruikt als onderdeel van machineveiligheidsfuncties tot EN 13849-1 Performance Level d (PL d).

Nu de uitbreidingsmodules zijn gecertificeerd voor veiligheid, is het voor technici gemakkelijker om systemen te implementeren in en machines te ontwerpen voor mobiele hydraulische toepassingen die hogere niveaus van functionele veiligheid vereisen. Onder dergelijke toepassingen verstaan we onder meer materiaaltransport, bouwmachines, hoogwerkers en speciale voertuigen zoals vuilniswagens.

Breed scala aan mogelijkheden

De nieuwe ontwikkeling van Parker betekent dat beide typen controllers op het nieuwste IQAN-platform – MC4x-mastercontrollers en XC4x-uitbreidingsmodules – verschillende versies met veiligheidscertificering bieden, zodat machineontwerpers een breed scala aan mogelijkheden tot hun beschikking hebben.

Minder complexe bedrading

Ontwerpengineers kunnen nu bijvoorbeeld essentiële I/O op de beste fysieke locatie op de machine toewijzen aan een module, waardoor de bedrading minder complex is en de kosten afnemen. Dankzij deze modulariteit wordt op- en afschalen met pin-compatibele eenheden gemakkelijker.

Nieuw ontworpen protocol

Een belangrijk kenmerk van de XC4x is het nieuw ontworpen protocol van Parker, dat zowel veilig als bandbreedte-efficiënt is. Het protocol ondersteunt zowel Classic CAN (250 en 500 kbps) als CAN FD tot 500/2000 kbps. Met name in een systeem waarin alle uitgangen die hydraulische ventielen regelen, veilig zijn, hoeft de ontwerper van de toepassing geen extra componenten en complexiteit te gebruiken om fundamentele stopfuncties te implementeren.

Mobiele hydraulische toepassingen

IQAN is een elektronisch regelsysteem voor mobiele hydraulische toepassingen met functionele veiligheid, precisieregeling en gebruiksgemak als belangrijkste kenmerken. De kern van de IQAN-serie is een volledig geïntegreerde oplossing van controllers en displays, waarbij de IQAN-softwaretoolchain de configuratie- en onderhoudstaken faciliteert. IQAN is veilig, snel en krachtig in gebruik.

Parker Iqan SIL2
De serie IQAN-XC4x-uitbreidingsmodules omvat drie veiligheidsgecertificeerde en hoogwaardige versies: XC41, XC42 en XC43

Plug-and-play-functionaliteit

De IQAN-toolchain bestaat uit drie hoofd-softwaresuites: IQANdesign voor toepassingsontwerp, IQANsimulate voor simulatie van de toepassing en IQANrun voor onderhoud en diagnostiek. Dankzij Parkers gezamenlijke ontwikkeling van IQAN-hardware en IQAN-software kunnen gebruikers profiteren van plug-and-play-functionaliteit en verbeterde veiligheidsprestaties.

Voordelen bij gebruik IQANdesign

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van IQAN voor functionele veiligheid. Als u bijvoorbeeld IQANdesign gebruikt, is het niet nodig om de toepassing of ingebouwde software te compileren (Parker compileert en verifieert alle ingebouwde software en de IQAN-toepassingsinterpreter). Gebruikers van IQANdesign kunnen veiligheidsfuncties naar voren brengen en documenteren, op basis van projectcontrole. Bovendien kunnen ontwerpers eenvoudig de beoogde functie creëren en profiteren van voorspelbare realtime prestaties.

Controller en diagnosetools werken samen

Het eindresultaat is dat er meerdere IQAN-mastermodules naadloos kunnen worden gecombineerd met Parker IQAN-protocollen. Dit voor het uitwisselen van veiligheidsgerelateerde signalen met realtime prestaties tussen modules. Vanuit een veiligheidsoogpunt is het een groot voordeel voor de ontwikkelaar dat de controller en diagnosetools zijn ontworpen om samen te werken.

Het is vele malen eenvoudiger om een betrouwbare en doordachte interface te bieden als alles deel uitmaakt van hetzelfde systeem van softwareondersteuningstools en controllerhardware. Met IQAN is het gemakkelijk om veiligheidsgerelateerde hulpmiddelen te implementeren met generieke ondersteuning van SAE J1939-76 voor veilige communicatie met sensoren en andere invoerapparaten.

IQAN-MC4x-mastercontroller

De serie IQAN-XC4x-uitbreidingsmodules omvat drie veiligheidsgecertificeerde en hoogwaardige versies: XC41, XC42 en XC43. Elke versie is op verschillende manieren inzetbaar om te voldoen aan de eisen van elke hydraulische mobiele machine. Hierdoor kan een IQAN-regelsysteem gemakkelijker worden uitgebreid wanneer het wordt aangesloten op een IQAN-MC4x-mastercontroller.

Parker biedt drie versies van de veiligheidsgecertificeerde MC4xFS. De MC41FS, die is bedoeld voor een of twee veiligheidsfuncties ter ondersteuning van kostenefficiënte, taakgerichte besturing. Daarnaast de MC42FS, die een hoger aantal veilige uitgangen biedt voor middelgrote toepassingen en I/O-distributie. Tot slot de MC43FS, een grote, gecentraliseerde controller voor toepassingen met meerdere veiligheidsfuncties.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven